Patru din 10 americani au declarat că vor folosi mijloace de transport alternative atunci când sunt obosiți, potrivit unui sondaj al Fundației Naționale pentru Somn.

Aproximativ 70% dintre adulți nu vor conduce după ce au băut

NSF afirmă că somnolența la volan reprezintă un risc major pentru siguranța rutieră, la fel ca alcoolul, drogurile sau distragerea atenției la volan.

Vicepreședintele senior al NSF pentru cercetare și afaceri științifice, Joseph Dzierzewski, a declarat: „Datele NSF arată în mod constant că americanii nu cred că somnolența la volan este la fel de periculoasă ca alte forme de conducere sub influență, cum ar fi conducerea în stare de ebrietate”.

„Vrem ca publicul să știe că a dormi doar trei-patru ore înainte de a conduce este ca și cum ai bea câteva pahare de alcool și încurajăm pe toată lumea să aibă un plan de rezervă pentru situațiile în care nu sunt suficient de atenți pentru a conduce în siguranță, cum ar fi alegerea opțiunilor de transport în comun sau taxi, sau apelarea prietenilor și a familiei pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și pe alții să rămâneți în siguranță”, a declarat Dzierzewski într-un comunicat NSF.

Cel mai recent sondaj NSF a fost realizat în timpul Săptămânii de prevenire a conducerii în timp ce ești obosit, 3-9 noiembrie, scrie site-ul MedicalXpress.

Somnolența la volan cauzează unul din cinci accidente mortale

Somnolența la volan cauzează unul din cinci accidente mortale de autovehicule și una din 10 spitalizări, conform AAA Foundation for Traffic Safety.

Un sondaj NSF a indicat că doar 50% dintre adulți amână sau își schimbă planurile pentru a evita conducerea în stare de somnolență, comparativ cu peste 80% după câteva pahare.

Doar 50% dintre persoanele care nu dorm suficient evită să conducă, comparativ cu aproximativ 90% care au băut.

Mai multe persoane s-au sfătuit să nu conducă în stare de ebrietate decât în stare de oboseală.

„A fi treaz și alert pe scaunul șoferului este la fel de important ca a nu fi sub influența alcoolului, așa că nu ezitați să vă schimbați planurile atunci când nu ar trebui să conduceți”, John Lopos, CEO al NSF.

Pentru a evita somnolența la volan, NSF recomandă:
• Șapte până la nouă ore de somn;
• Planificați drumurile lungi cu un pasager care poate menține șoferul alert și poate prelua controlul;
• Faceți opriri la fiecare 100 de mile sau 2 ore;
• Luați în considerare semnalele de avertizare, cum ar fi clipitul excesiv, căscatul sau problemele legate de controlul benzii și al vitezei.