Observator la olimpiada ospătarilor! Cine a obținut trofeul elitei ospitaliere

Niculae Pupaza

Ediția a 17-a a concursului Maitre d'Hotel s-a desfășurat în județul Alba, pe terasa renumitului castel Bethlen-Haller al companiei românești Jidvei. Ospătari cât și șefi de sală au trecut prin multiple etape de testări pentru obținerea mult doritului trofeu „Marian Bugan” din acest an.

Concursul a fost organizat prin pasiunea președintelui asociației ANMH, Niculae Pupăză, cu sponsorizare din partea renumitei familii Necșulescu. Concurenții au trecut prin multiple probe care au implicat decantarea vinului, testarea plating-ului, aranjarea mesei, servirea clienților dar și abilitatea de comunicare cu aceștia, fiind punctată până și vestimentația. Concursul a prezentat dificultăți și pentru juriu deoarece concurenții au dat dovadă de profesionalism, fiecare fiind îmbrăcați la patru ace și foarte pricepuți în ceea ce făceau.

Prima etapă a întrecerii în ospitalitate a început prin proba de decantare, unde concurenții au trebuit să aranjeze masa cât mai satisfăcător înainte de testarea și prezentarea vinului de la Jidvei. După aceasta, somelierii au trecut printr-o clasică probă scrisă, aceasta având scopul de a verifica cunoștiințele teoretice ale acestora. Următoarea probă, pentru care au fost aleși patru concurenți, a implicat testări adiționale, precum preparea anumitor alimente care să complementeze gustul vinului prin utilizarea acestuia.

Deznodământul concursului a fost unul satisfăcător. Elitele ospitalității au ieșit în evidență iar premiul cel mare a fost câștigat de către Ghiță Cătălin. Exemplare au fost și celelalte locuri: locul întâi a fost ocupat de către Sasu Adrian, care a primit și un curs plătit de manager de restaurant, locul al doilea a fost ocupat de către Roșca Octavian iar locul al treilea a fost ocupat de către Slavuțeanu Alin.

„Dorința noastră este să ducem numele lui Marian Bugan mai departe. A fost un mentor pentru mine și mulți alții și îi sunt recunoscător până după moarte. A avut o viziune asupra lucrurilor cu 20 de ani înainte și îi sunt veșnic recunoscător datorită relațiilor interumane. A fost un geniu. În momentul de față, rămâne printre noi prin acest concurs și dorim să îl conectăm cu noile generații. Diplomele oferite de către noi sunt recunoscute peste tot (în România) în acest domeniu și garantează o anumită atitudine și un serviu individualizat pentru fiecare client. Este foarte important faptul că avem un public pentru concursul nostru, oamenii vad. Acest concurs nu putea fi organizat fără sprijinul familiei Necșulescu. Claudiu Necșulescu este un on minunat. Oamenii de aici (Cetatea de Baltă) au o paine zilnică asigurată de către acesta. Gradinițile au o masă asigurată. Sponsorizează până și evenimentele de aici, de la nunți până la înmormântări”, a declarat Niculae Pupăză.