Pentru că o afacere să fie cât mai bună, trebuie îndeplinite diverse condiții și adoptate anumite standarde pentru a putea fi căutată de cât mai mulți clienți sau pentru a putea îndeplini condițiile impuse de aceștia în cadrul unui proiect. Printre numeroasele aspecte ce pot fi obținute pentru a obține o recunoastere și o notorietate cât mai mare pe piață se numără și certificările ISO, norme cu caracter internațional, universal, prin care se reglementează diverse părți din cadrul unui proces, în mai toate domeniile de activitate, cu excepția domeniilor electric și electronic.
Standardele ISO, emise de foarte mulți ani deja, pot fi adoptate, obținute, de orice firma, din toate domeniile în afara de cele mai sus menționate. O firma poate obține nu doar o singura certificare ci și mai multe, în funcție de domeniul în care se afla.
Asta pentru că nu în toate este nevoie de standardele ISO, precum cel de protecție a mediului sau de siguranță al alimentelor, acolo unde se produce cu totul altceva. Aceste standarde sunt structurate în mai multe serii și exemplifică mai multe aspecte de importanta în cadrul unei afaceri, precum managementul calității, al protecției mediului, siguranței informației, siguranței alimentelor și așa mai departe.
O firma poate obține fie o singura certificare o data sau mai multe în același timp, daca îndeplinește condițiile cerute de fiecare dintre acestea. Certificările ISO nu se obțin direct de la oranizatia internațională ci mai degrabă de la diverse firme ce sunt acreditate de aceasta instituție pentru a putea oferi standardele. În acest fel, o firma poate obține acreditarea de a oferi una sau mai multe certificări.
Iar de la una la alta, și actele necesare dar mai ales timpul în care este eliberata, atribuita, o certificare durează. Asta pentru că și de la o firma la alta, poate dura mai mult că actele înregistrare să fie validate și eliberarea certificării aprobata de către instituțiile necesare.
Printre standardele existente în acest moment, în domeniile de activitate, utilizate în diverse industrii sunt cele standard ISO 14001 si standard ISO 22000, care fac referire la managementul de mediu și la siguranță alimentelor, acesta din urma fiind în multe aspecte asemănător cu cel al managementului calității cu excepția faptului că este utilizat cu precădere în industria alimentara unde clienții dar și partenerii de afaceri au nevoi de anumite dovezi și garanții că produsele pe care le cumpără pentru consum sau în alte scopuri sunt de calitate, proaspete, realizate din ingrediente bune și așa mai departe.
Standardul ce face referire la managementul mediului se refera la masurile și soluțiile pe care le adopta o companie pentru a minimiza impactul negativ pe care procesele de producție și prelucrare desfășurate în cadrul acesteia asupra mediului înconjurător. Aceste masuri sunt implementate desigur că către companie, prin îmbunătățirea echipamentelor, a materiilor prime și a altor ingrediente, a tehnicilor de prelucrare iar o data ce sunt atinse cotele necesare, nu mai rămâne decât să se obțină certificarea ISO specifica.
Exista diverse cazuri în care un client sau un partener de afaceri poate cere prezenta uneia sau a mai multor certificări, atunci când sunt încheiate anumite contracte sau când firma dorește să se implice în anumite proiecte mari și importante. Și exista de asemenea cazuri în care firma în cauza trebuie să obțină aceste certificări cât mai repede posibil.
De regula, o astfel de acțiune durează mai mult de o săptămână, însă daca este aleasa o firma ce elibreaza certificări ISO care este profesionala și buna, acest proces poate dura chiar și 5 zile, mult mai bine indiferent de situație. O astfel de firma realizează cât mai mult din documentele și acțiunile necesare fară a implica clientul fapt pentru care nu mai este nevoie să se aștepte aprobarea acestuia, semnarea, stampilarea și eliberarea de anumite documente, printre multe altele.
Așa cum este dorința oricărei firma de a evolua, de a se dezvolta și de a produce cât mai mult, pentru un public cât mai larg, unele standarde oferă doua cai, cea de dezvoltare continua și de flexibilitate, prin care firma se vă dezvolta în mod continuu, respectând în același timp condițiile impuse de către anume standard, precum cel al managementului mediului despre care vorbim.
În multe cazuri, mărirea producției și îmbunătățirea proceselor poate duce la obținerea unui impact negativ mai mare asupra mediului dar totodată, exista soluții ce pot fi implementate pentru a reduce acest impact, care se adaugă la elementele de producție.
În procesul de analiza al companiei, trebuie luate în calcul toate aspectele ce sunt considerate negative și totodată, trebui găsite cele mai bune soluții pentru combaterea acestora într-un mod eficient și preferabil, permanent.
În același fel, și în cazul standardului pentru siguranță alimentelor, trebuie luate în calcul toate procesele care pot afecta siguranță alimentelor, de la ingredientele și echipamentele utilizate până la procesele de prelucrare și obținere dar și mai apoi de ambalare, depozitare și așa mai departe.
Făcând referire la o firmă din domeniul alimentar, aceasta ar avea nevoie de ambele standarde mai sus menționate, atât de cel al siguranței alimentelor cât și cel al protecției mediului, în unele cazuri fiind utilizate substanțe sau echipamente ce pot avea un efect negativ asupra mediului daca nu sunt adoptate și masuri de reducere a acestor efecte.
Multe produse sunt ambalate în pungi de plastic sau nailon, care se descompun foarte mulți ani, cuptoarele de coacere și fierbere consuma gaze naturale sau alti combustibili iar fumul poate fi destul de daunator, printre alte exemple.