A fost suficient ca Beijingul să renunțe la politica sa „zero Covid” și virusul să se răspândească cu viteză maximă în țară pentru ca unii occidentali să prezică prăbușirea lui Xi Jinping sau chiar a Partidului Comunist Chinez.
„China este în pragul unei mari tragedii. S-ar putea rupe contractul implicit dintre Partidul Comunist și chinezi: voi conduceți țara, dar aveți grijă de noi, de oameni”, scria diplomatul Jean-Marie Guéhenno, pe Twitter, la sfârșitul lui decembrie 2022.
„Xi Jinping este în echilibru precar. În momentul în care furia chinezilor va crește atât de mare încât regimul să se simtă amenințat, partidul își va sacrifica numărul unu fără nicio ezitare și spre bucuria tuturor celor pe care i-a demis de la conducere”, aprecia la rândul său europarlamentarul Bernard Guetta (Renew Europe) pe site-ul său.
China reintră în normal
Imaginile cu spitale copleșite de numărul bolnavilor și cozile în fața crematoriilor care funcționează 24 de ore pe zi au făcut înconjurul lumii. Dar să nu vă lăsați înșelați.
China reintră în normal. Gările, aeroporturile, hotelurile și restaurantele se confruntă aglomerații mai mari decât în 2019. Rezervările la restaurante pentru data de 21 ianuarie, ajunul Anului Nou chinezesc, care marchează deschiderea anului Iepurelui, ar putea ajunge la 90% din nivelul anului 2019, transmite Frédéric Lemaître, corespondent Le Monde la Beijing.
În orice loc turistic se observă că, după trei ani de politică zero Covid, chinezii sunt încântați să poată călători din nou și să iasă cu prietenii sau să se reîntâlnească cu rudele lor, pe care unii nu le-au putut vizita în toți acești ani de pandemie.
Desigur, populația a înțeles că numărul deceselor din cauza Covid-19 a fost infinit mai mare decât cel recunoscut de autorități, chiar dacă acestea din urmă au revizuit cifrele în sus sâmbătă, 14 ianuarie, și știu și că virusul face ravagii în restul lumii, mai ales în Statele Unite.
De altfel, managementul epidemiei de Covid-19 de către autorități nu a fost perfect, nici pe departe. Acesta s-a bazat pe controlul totalitar asupra populației, care a fost eficient din punct de vedere sanitar în primii doi ani, după care și-a arătat limitele și a fost din ce în ce mai puțin acceptat de chinezi. De asemenea, autoritățile nu s-au gândit deloc la Covid-ul post-zero, care se impunea după apariția variantei Omicron, la începutul anului 2022.
Chinezii nu vor neapărat să-l răstoarne pe Xi Jinping
Dar chinezii nu vor neapărat să-l răstoarne pe Xi Jinping pentru toate astea. Cel mai probabil că cei nemulțumiți vor profita de redeschiderea granițelor și de eliberarea vizelor pentru a emigra, dar marea majoritate a chinezilor se vor obișnui să trăiască cu Covid-19, la fel ca restul planetei.
Principala provocare pentru putere este, acum, redresarea economiei. Acest lucru, potrivit experților, ar trebui să fie gradual. Dar comunitatea de afaceri este abia la linia de start.
„Primesc în continuare apeluri telefonice. Toată lumea vrea să meargă în China”, declară un diplomat din Europa de sud. Anunțul făcut de către grupul industrial german Bosch, pe 13 ianuarie, privind o investiție de 1 miliard de dolari într-un nou centru de cercetare din China confirmă acest lucru. Nici măcar americanii nu vor să rateze trenul.
Compania de petrol și gaze ExxonMobil a declarat în urmă cu câteva săptămâni că plănuiește să investească 10 miliarde de dolari (9,2 miliarde de euro) în Guangdong „pentru a satisface cererea în creștere de produse chimice din China”.
Putem paria mult și bine pe căderea Partidului Comunist Chinez, dar, până una-alta, afacerile duduie, relatează Frédéric Lemaître, corespondent Le Monde la Beijing.