La Glasgow a început duminică cea de-a 26-a Conferință a părților semnatare ale Convenției – cadru a ONU privind schimbarea climatului, COP26. Mass – media occidentală a spus despre acest summit că este posibil să fie unul de cotitură, întrucât, după cum se așteaptă, liderii celor mai importante țări ale lumii ar trebui să convină să lupte mai ferm împotriva emisiilor de dioxid de carbon. În același timp, prognozele sunt îngrijorătoare: nu se va reuși să se stopeze încălzirea globală nici măcar la nivelul de două grade Celsius, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Acordul prezentat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care anulează deciziile lui Trump
Cu toate acestea, se poate încerca ca realizarea promisiunilor în domeniul acordurilor comerciale să fie combinată cu beneficiile aduse climatului. Tocmai în acest fel au prezentat SUA și UE acordul care va permite livrarea, fără taxe vamale, a aproximativ 3, 3 milioane de tone de aluminiu și de oțel anual.
La aproape un an de la plecarea lui Donald Trump de la președinția SUA, Bruxellesul și Washingtonul încep să scape de moștenirea lăsată de acesta. În ajunul conferinței COP26 părțile au ajuns la un acord important care simplifică considerabil accesul pe piața americană a oțelului și a aluminiului european. Ministrul american al comerțului, John Raymond, nu a dat detalii referitoare la detaliile înțelegerii, însă a menționat că taxa vamală de 25% la oțel și de 10% la aluminiu va continua să funcționeze după ce vor fi realizate livrări în anumite cantități. Potrivit datelor furnizate de doi oficiali americani al căror nume nu a fost dat publicității, această cantitate este de 3, 3 milioane de tone de metal.
Cu toate acestea, Statele Unite au propriul interes în ceea ce privește acest acord, deoarece în luna decembrie Uniunea Europeană ar trebui să majoreze tarifele la motocicletele Harley-Davidson, la bărcile cu motor și la alte produse americane, inclusiv la whisky. Mai mult decât atât, după creșterea prețurilor la oțel, industria americană are nevoie să reducă cheltuielile pentru materiile prime.
Potrivit estimărilor Bloomberg, poate fi vorba în mod bilateral de eliminarea taxelor în valoare totală de zece miliarde de dolari. Pentru Europa, aceasta este o șansă foarte reală de a crește exportul, care după acțiunile lui Trump a început să scadă considerabil: până la introducerea taxelor vamale, din UE s-a exportat 5 milioane de tone de oțel și de aluminiu, iar în 2020 această cifră s-a redus de două ori.
Influenţa Chinei în domeniu, puternic redusă
În concluzie, Washingtonul a dat Beijingului o lovitură, argumentând cu iscusință înțelegerea, cu toate că încă nu se știe cât de mare va fi prejudiciul pe care-l va provoca producătorilor de oțel și de aluminiu din Statele Unite. Consilierul președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a remarcat, comentând acordul, că acesta va permite reducerea influenței Chinei în acest domeniu și „va afecta atât la supraproducția din China, cât și intensitatea carbonului în sectorul oțelului și aluminiului”.
Sullivan a adăugat că acordul va permite nu numai să fie protejate drepturile lucrătorilor, dar își va aduce și contribuția la lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece în Imperiul de Mijloc produsele sunt fabricate în cuptoarele care funcționează cu cărbune.
În ceea ce privește summitul COP26 nu există încă informații referitoare la pregătirea sau nu a unui acord cu adevărat revoluționar între liderii statelor participante. Potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru mediu (UNEP), producția de combustibili fosili va crește la nivelul întregii lumi cu 110% până în 2030, dar nu va fi posibilă stoparea încălzirii globale la nivelul de 2 grade Celsius. Chiar și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și-a exprimat îndoielile în legătură cu faptul că rezultatele summitului organizat de țara sa vor fi satisfăcătoare. Iar apelurile făcute de președintele COP 26 și ministrul britanic al energiei, Sharma Alok, de a se opri încălzirea globală la 1, 5 grade Celsius, sună utopic.
În ansamblu, acordul dintre SUA și UE este întru-totul în spiritul globalismului
„În ceea ce privește taxele vamale, trebuie să înțelegem faptul că Statele Unite importă mai mult decât produce. Donald Trump a vrut să favorizeze industria americană, Joseph Biden însă este mai puțin înclinat să sprijine producția proprie. Prin urmare, Statele Unite vor trebui să cumpere mai mult din străinătate, iar hotărârea de reducere a taxelor vamale se impune inclusiv în interesul propriilor consumatori.
Vreau să remarc faptul că în industria siderurgică, Statele Unite pierduseră deja încă în anii 1960 în fața Japoniei și apoi și a altor jucători”, a arătat directorul Fundației pentru studierea Statelor Unite ale Americii „Franklin Roosevelt” de pe lângă Universitatea de Stat din Moscova „M.V.Lomonosov”, Yuri Rogulev.
Într-o discuție cu reporterul „Nezavisimaia Gazeta”, expertul și-a exprimat opinia că summit-ul climatic riscă să devină prea politizat, precum și agenda „verde”, în ansamblu. „Occidentul încearcă să folosească această temă în avantajul său și încearcă să promoveze ideea introducerii unor taxe suplimentare pentru țările cu emisii mari de dioxid de carbon.
Cu toate acestea, țările occidentale au transferat la un moment dat aproape toată producția dăunătoare în țărilor din Asia, iar acum încearcă să transfere asupra acestora și a Rusiei costurile pentru degradarea mediului. Acest lucru amintește, în unele privințe, ceea ce în perioada sovietică se numea neocolonialism”, este de părere Rogulev.