Conform statisticilor, in lunile ianuarie si februarie a.c., au iesit din tara peste 942.000 persoane – ceea ce inseamna o scadere a traficului cu 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent – din care, 393.000 aveau ca destinatie declarata spatiul Schengen. Asadar, disparitia „fructului oprit”, respectiv a vizelor, nu a avut efectul presupus initial. Dimpotriva.
Ca urmare a faptului ca nu indeplineau cumulativ conditiile prevazute de legislatia in vigoare, in primele doua luni ale acestui an, unui numar de aproximativ 46.000 de romani nu li s-a permis iesirea din tara – fata de numai 20.000, pe intreg parcursul anului 2001- iar altii 2.380 nu au putut intra in tari din spatiul Schengen.
„Romanii trebuie sa inteleaga ca dreptul la libera circulatie in spatiul Schengen este valabil pentru turism, in nici un caz pentru munca”, precizeaza capitan Ionela Roman, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. „Acest ultim scop, ca si altele, cum ar fi studii pe o durata de peste trei luni, casatorie, reintregirea familiei etc., presupun obtinerea vizei de la misiuni diplomatice ale statelor respective, acreditate in Romania.”
Si totusi, se pleaca pentru a munci
Constienti de noua situatie creata, doar 17% din romani intentioneaza sa plece in strainatate in acest an, releva un sondaj realizat de The Gallup Organization Romania, in perioada 14 – 27 ianuarie 2002. Majoritatea (77%) nu intentioneaza sa treaca dincolo de granitele tarii, cel putin in anul in curs, in timp ce 6% sunt inca nehotarati in aceasta privinta.
Aproape trei sferturi din cei care si-au propus calatorii cu destinatii externe in 2002 indica tari membre ale Uniunii Europene, in special Italia si Germania, 6% mentioneaza cate doua tari ca posibile locuri in care vor poposi, iar 15% nu au, deocamdata, o tinta bine stabilita.
„Comparand rezultatele acestui sondaj cu unele date despre calatoriile efectuate de romani in strainatate in ultimul an, reiese clar diferenta intre realizari si intentii: anul acesta, jumatate din cei care doresc sa plece o fac in scopul de a munci, pe cand motivul principal al calatoriilor de anul trecut a fost turismul”, constata RAlbert LukA?cs, analist marketing la The Gallup Organization Romania.
Schimbarea conditiilor de acces in tarile din spatiul Schengen a normalizat relatia cetateanului roman cu vestul Europei, insa ridicarea obligativitatii vizelor este „compensata” de aspectul financiar al unei calatorii, inclusiv suma minima ce trebuie dovedita la frontiera. Asa se explica probabil faptul ca, per total, numai 57% din cei care intentioneaza sa plece anul acesta considera avantajoase noile conditii. In schimb, 83% din persoanele cu venituri ridicate, al caror scop principal al deplasarii este turismul (inclusiv vizite), si nu gasirea unui loc de munca, afirma ca noile conditii ii favorizeaza.
„Influenta schimbarilor asupra posibilitatilor de plecare in strainatate este apreciata in trei feluri”, detaliaza RAlbert LukA?cs. „Aproape o treime (27%) din romanii adulti spun ca ridicarea vizelor Schengen le va usura plecarea in acest an sau in viitor; o alta treime (34%) considera ca nici in aceste conditii nu vor putea pleca mai usor, iar 33% sunt indiferenti fata de acest subiect.”
Raportand rezultatele sondajului Gallup la totalul populatiei adulte din Romania, rezulta ca, in 2002, aproape fiecare a zecea persoana (9%) doreste sa munceasca in strainatate, iar cate 3% ar vrea sa plece ca turisti, respectiv in vizita la rude/prieteni. Daca cercetam intentiile de plecare in functie de caracteristicile socio-demografice ale respondentilor, observam ca exista diferente majore in functie de varsta, in primul rand, dar si in functie de gen, mediu de rezidenta etc. De exemplu, aproape un sfert (23%) din barbati intentioneaza sa plece, fata de numai 12% din femei. Tinerii pana in 29 de ani sunt insa cei mai nerabdatori, unu din trei facandu-si planuri pentru acest an. O data cu varsta, intentia de a pleca scade drastic (doar 2% in categoria peste 64 de ani). In mediul urban, 20% din adulti au in vedere sa calatoreasca peste hotare, iar in mediul rural, doar 14%.
Mai trebuie mentionat ca barbatii vor sa plece pentru a munci intr-un procent mai mare decat femeile (13% barbati, fata de 5% femei)si ca unu din cinci tineri intre 18 si 29 de ani vizeaza acelasi scop.
Unde intentionati sa plecati in strainatate in 2002 (raspuns multiplu spontan)
Tara Ponderea* (%)
Italia 25
Germania 15
Spania 7
Franta 6
Grecia 4
Austria 3
Olanda 3
Belgia 2
Alte tari din UE 7
Ungaria 9
Israel 3
Turcia 1
SUA 4
Canada 2
Australia 1
„Oriunde”(pentru a munci)2
Nu stiu/nu m-am hotarat 12
Non raspuns 1
*) procent din cei care intentioneaza sa plece