Occidentul reacționează după alegerile legislative din Franța: „Franţa l-a pedepsit pe Macron”

Sursă: Dreamstime

Astăzi, 21 iunie 2022, este a treia zi după al doilea tur al alegerilor legislative din Franța. În prezent, presa occidentală se teme de instabilitatea politică ce ar putea duce la o contraperformanţă a taberei politice a lui Emmanuel Macron.

Ce scrie presa despre rezultatul alegerilor parlamentare din Franța?

„A doua zi după al doilea tur al legislativelor, presa străină se alarmează de instabilitatea politică ce ar putea duce la o contraperformanţă a taberei macroniste”, notează cotidianul francez Liberation.

„Coşmar la Elysée”: formula tronează pe prima pagină a ziarului belgian „Le Soir” luni, a doua zi după alegerile legislative franceze, care l-au arătat pe Emmanuel Macron pierzând cu mult majoritatea absolută în Adunarea Naţională.

„Franţa l-a pedepsit pe Macron”

„Mai rău decât în cele mai negre coşmaruri pentru Palatul Elysée”, scrie cotidianul, care subliniază progresul istoric al Rassemblement National şi înfrângerea capetelor de afiş ale taberei prezidenţiale, precum ministrul tranziţiei ecologice, Amélie de Montchalin, şi pune înfrângerea coaliţiei Ensemble pe seama „campaniei dezastruoase”.

„Franţa a votat şi l-a pedepsit pe Macron„, scrie „Der Spiegel”, în Germania.

În ton cu „Le Soir” care prezice „o Franță neguvernabilă”, multe publicații străine sunt îngrijorate de instabilitatea politică pe care ar putea-o provoca în Hexagon rezultatele alegerilor legislative.

„Riscul de neguvernabilitate va creşte odată cu noua fragmentare a Adunării”, apreciază ziarul spaniol „El País”, care se teme de potenţialul „imobilism” al Palatului Elysée.

„Agresiunea Rusiei contra Ucrainei cere exact contrariul: un angajament coerent şi fiabil, capabil să gestioneze incertitudinea economică şi măsurile pe care UE va trebui să le ia pentru a găsi o soluţie paşnică”, regretă ziarul.

Cotidianul italian „La Repubblica” estimează că „alerta roşie” a sunat ieri la Bruxelles, în măsura în care „instabilitatea” în Franţa ar fi sinonimă cu „precaritate şi slăbiciune” pentru Uniunea Europeană.

„Să se redea puterea Parlamentului”

În Elveţia, cotidianul „Le Temps” ţinteşte „blocajele monstru” care îl aşteaptă de acum înainte pe Emmanuel Macron, care va trebui să se descurce cu opoziţia pentru a-şi duce reformele la bun sfârşit.

„Grupul partidului prezidenţial va fi mult mai puţin puternic. Partenerii săi şi celelalte grupuri vor avea mult mai multe mijloace de presiune pentru a negocia trecerea unor legi sau amendamente care merg în sensul lor”, rezumă el.

Cât despre ziarul conservator american „Wall Street Journal”, specializat în economie şi finanţe, deplânge „o lovitură dată programului pro-business al liderului francez”, începând cu reforma pensiilor.

În ţările cu tradiţie parlamentară mai ancorată decât în Franţa, precum Spania, se subliniază şi faptul că fragmentarea Adunării Naţionale franceze reprezintă o oportunitate pe plan democratic.

Emmanuel Macron „va trebui să iasă din izolarea de la Palatul Elysée şi, aşa cum a promis după ce a fost reales pentru un nou mandat în aprilie, să guverneze cu o metodă nouă: mai puţin pe verticală şi mai mult ascultându-i pe cetăţeni şi pe reprezentanţii lor”, notează „El País”.

Aceeaşi poveste pentru „New York Times”, potrivit căruia alegerile legislative vor „reda puterea Parlamentului după un prim mandat în care stilul de guvernare vertical [al şefului statului] i-a marginalizat pe legislatori”.