România ar putea lua în considerare un sistem de impozitare progresiv, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann. El spune că s-ar reduce astfel discrepanțele de venituri.
Un sistem de impozitare progresiv poate reduce discrepanțele
Secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a sugerat că România ar putea lua în considerare implementarea unui sistem de impozitare progresiv pentru a reduce discrepanțele de venituri dintre persoanele cu venituri foarte mari și cele cu venituri foarte mici. Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului de lansare a Studiului Economic 2024 pentru România realizat de OCDE.
Cormann a subliniat că nivelul sărăciei rămâne ridicat în România în comparație cu alte țări din OCDE și că un sistem fiscal progresiv ar putea contribui la reducerea acestor disparități.
„În ceea ce priveşte sistemul fiscal şi de transfer, ne uităm şi la zona de sărăcie. Vedem că totuşi scade nivelul de sărăcie, dar este totuşi mult mai ridicat faţă de alte ţări din zonă, din OCDE.
România ar trebui să aibă în vedere disparităţile de venituri pentru a reduce zona de sărăcie, mai ales având în vedere sistemul unitar de impozitare, şi poate s-ar putea lua în considerare şi introducerea unui sistem de impozitare progresiv, pentru a reduce diferenţa între persoanele care au venituri foarte mari şi persoanele cu venituri foarte mici.
Totuşi, sunt cheltuieli foarte mari, disproporţionate de protecţie socială şi aceste lucruri au efect asupra gradelor de disparitate din economie. Este un aspect care trebuie avut în vedere”, a spus Mathias Cormann.
Pe lângă propunerea privind un sistem de impozitare progresiv, Cormann a evidențiat necesitatea creșterii participării femeilor pe piața muncii pentru a susține economia și pentru a acoperi nevoile de forță de muncă.
Potrivit acestuia, doar 54% dintre femeile cu vârstă de muncă au fost angajate, comparativ cu peste 70% media în OCDE. În acelaşi timp, creşterea participării femeilor ar avea ca efect susţinerea economiei şi va putea acoperi şi nevoile de forţă de muncă în economie.
Mathias Cormann spune că reformele trebuie să aibă în vedere obiectivele privind neutralitatea de emisii de carbon
Pe de altă parte, Mathias Cormann a subliniat şi faptul că reformele ce urmează a fi implementate trebuie să aibă în vedere obiectivul României de a atinge neutralitatea de emisii de carbon până în 2050.
În ceea ce privește tranziția energetică, oficialul OCDE a recomandat modernizarea sistemelor de distribuție de energie pentru a include sursele de energie verde și nucleară. El a subliniat importanța sprijinului fiscal pentru a avansa cu tranziția energetică.
„Într-adevăr, emisiile de gaze care s-au redus foarte mult în ultimii 30 de ani, dar această tendinţă a încetinit şi trebuie accelerată pentru a ajunge la această măsură în viitor. Trebuie accelerată generarea de energie verde. Avem deja o proporţie foarte mare de energie verde şi nucleară, însă, per total, trebuie reconsiderat mixul, mai ales în ceea ce priveşte ultimul deceniu”, a precizat Mathias Cormann.
În încheiere, Mathias Cormann a exprimat sprijinul OCDE pentru eforturile României și a afirmat că țara este pe calea cea bună pentru a se alinia cu standardele de trai din țările OCDE.
„Reformele României au un ritm bun. Sunteţi o ţară frumoasă, pe calea cea bună pentru a vă conforma standardelor de trai din ţările OCDE. Vă sprijinim în eforturile dumneavoastră de a continua pe calea cea bună şi abia aşteptăm să continuăm să lucrăm alături de dumneavoastră şi de Guvernul român, atât acum, cât şi în viitor, pentru a vă ajuta să obţineţi cele mai bune rezultate pentru poporul dumneavoastră”, a punctat Mathias Cormann.
Studiul Economic 2024 pentru România realizat de OCDE a fost lansat în cadrul unui eveniment găzduit de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Acesta include o analiză macroeconomică a politicilor structurale, precum şi un capitol special dedicat unei tematici orizontale relevante. În cadrul ediţiei curente, capitolul special se axează pe decarbonizarea economiei.