Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat cele mai recente date referitoare la asistența pentru dezvoltare. Potrivit sursei citate, în România, lucrurile s-au schimbat semnificativ în ultimul an.
În cursul zilei de marți, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat, datele preliminare privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată în anul 2021, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Astfel, potrivit datelor publicate de OCDE, anul trecut, volumul total al asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordate de România a crescut la 327 milioane de dolari (1,36 miliarde lei), faţă de 305 milioane de dolari în 2020, fiind cea mai mare valoare înregistrată până în prezent.
În același timp, datele centralizate mai arată și că din cele 40 de state implicate în procesul de raportare către OCDE, România s-a alăturat celor 30 de state cu niveluri ale asistenţei oficiale pentru dezvoltare în creştere faţă de anul 2020, arată MAE.
Efectele pandemiei de COVID
Menționăm faptul că importanţa asistenţei oficiale pentru dezvoltare a fost și mai mult evidenţiată în contextul recent al pandemiei de COVID-19. Mai exact, România a fost una dintre țările care a contribuit la abordarea nevoilor imediate, la consolidarea rezilienţei sistemului de sănătate şi la sprijinirea redresării sociale şi economice a ţărilor în curs de dezvoltare, inclusiv prin donarea a 1,67 milioane de doze de vaccin.
De cealaltă parte, Republica Moldova, țara vecină cu România a constituit, şi în anul 2021, principalul partener al politicii naţionale de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, cu o alocare de 70% din asistenţa de tip bilateral.
Sursa citată arată astfel că în total, 87% din asistenţa oficială pentru dezvoltare de tip bilateral acordată în anul 2021 a fost alocat statelor cu venituri mijlocii inferioare şi statelor cel mai puţin dezvoltate.
Ce datorie are România?
MAE mai precizează și faptul că, având în vedere priorităţile stabilite prin ‘Programul multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţa umanitară în perioada 2020-2023’, educaţia şi promovarea tinerilor a reprezentat principalul domeniu în care România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltare în anul 2021, respectiv 69% din asistenţa de tip bilateral.
Referitor la situația din România, țara noastră, în calitate de stat donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, raportează către OCDE acţiunile implementate şi contribuţiile acordate de instituţiile publice naţionale în sprijinul statelor în curs de dezvoltare.
Sursa citată mai precizează și că Ministerul Afacerilor Externe are rolul de coordonator naţional al politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, desfăşurând anual un proces complex de colectare şi raportare către OCDE a datelor privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată la nivel naţional, în anul anterior celui în care are loc raportarea.