Expunerea poate duce la fotokeratită
Ea poate fi văzută sau simțită, astfel încât nu ne putem baza pe cerul senin sau pe temperaturile ridicate pentru a ne da seama dacă nivelul UV este ridicat. Orientările oficiale recomandă protecția solară atunci când indicele UV este de 3 sau mai mare, inclusiv protejarea ochilor.
Pe termen scurt, expunerea poate duce la fotokeratită, cunoscută și sub numele de „orbirea de zăpadă”, care face ca ochii să fie iritați, roșii și sensibili la lumină. Efectele pe termen lung ale expunerii cronice la UV pot fi mai grave, ducând la o excrescență cărnoasă pe ochi numită pterigion, cunoscută și sub numele de „ochiul surferului”, care poate obstrucționa vederea dacă crește peste cornee și necesită îndepărtare chirurgicală. Expunerea excesivă la UV poate, de asemenea, să accelereze apariția cataractei sau să ducă la apariția cancerului de piele pe ochi și pleoapă.
Expunerea excesivă la UV poate fi deosebit de dăunătoare pentru copii
Expunerea excesivă la UV poate fi deosebit de dăunătoare pentru copii, deoarece lentilele lor nu pot filtra lumina UV la fel de bine ca adulții. Radiațiile UV pot accelera îmbătrânirea pielii prin descompunerea proteinelor elastice și declanșarea unei inflamații de grad scăzut. Fără ochelari de soare, oamenii tind să strâmbe mai mult din ochi pentru a reduce lumina care le intră în ochi, contribuind la apariția ridurilor și a „picioarelor de cioară” din jurul ochilor.
Ochelarii de soare ar trebui să fie etichetați cu categoria de protecție pe care o oferă, iar ochelarii de soare buni nu trebuie să fie scumpi. Aceștia ar trebui să se potrivească aproape de ochi, să ofere o bună învăluire în jurul feței și să fie polarizați pentru a bloca undele luminoase care vin dintr-o direcție orizontală. Unii ochelari de soare pot folosi termenul „factor de protecție a ochilor” (EPF), care se bazează pe cât de bine o pereche de ochelari de soare vă poate proteja ochii de UVA și UVB în funcție de designul lentilelor și al ramei scrie medicalxpress.