Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu, susţine că pe durata mandatului său au fost mai mulţi oameni politici care au încercat să intervină în controalele de mediu.

Printre numele precizate de aceasta se numără și fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, care ar fi făcut aceste intervenţii, iar un consilier al acestuia era chiar proprietarul unui depozit ilegal de gunoaie.

În același timp, un alt subiect abordat de fostul șef al Gărzii de Mediu îl reprezintă depozitul de aproape un milion de metri cubi, ilegal, din Popeşti-Leordeni, la graniţa cu Sectorul 3, care până acum nu a fost semnalat niciodată şi care a distrus caseta de evacuare a apelor menajere din Bucureşti rezultând trei sectoare inundate cu materii fecale.

În ceea ce privește poluarea din Capitală, fostul șef al Gărzii de Mediu susține că din cauza vremii care s-a răcit, sute de mii de centrale termice pornesc în aceleași intervale, generând o poluare foarte mare.

Totodată, el a vorbit și despre poluarea dată de sobele din Capitală, unde cei mai mulți oameni nu pun lemne ci bucăți de pal sau PVC care poluează și mai mult.

„Mai este o poluare dată de încălzire. S-a răcit vremea. Sunt zeci de mii, poate sute de mii de centrale de apartament şi pornesc toate cam în aceleaşi intervale, dimineaţa şi seara, şi asta generează o poluare destul de mare, care iarăşi nu este risipită de curenţii de aer.

Mai avem o poluare dată de sobele din Bucureşti. Nimănui nu-i place să vorbească despre faptul că mulţi oameni, chiar în centrul Bucureştiului, au sobe şi nu pun lemne pe foc, pentru că lemnele au ajuns să fie aproape 700 de lei metru cub, dublu faţă de anii precedenţi. Asta înseamnă că folosesc şi alte lucruri: bucăţi de mobilă, bucăţi de PAL, de PVC, uleiuri, orice poate arde, plastic.

Am găsit foarte mult PET-uri care sunt arse, bucăţi de plastic şi poluarea unei astfel de sobe care funcţionează pe bucăţi de mobilă şi plastic face cât alte 100 sau 200 de centrale de apartament. Şi mirosul este foarte puternic se resimte într-un cvartal de blocuri”, a susţinut Berceanu, la Digi24.

Poluarea care afectează Bucureștiul

Acesta a mai vorbit și despre „o poluare periurbană dată de activitatea industrială, în mod special de depozitele de deşeuri”. Potrivit fostului șef a gărzii de Mediu, odată ce vântul începe să bată mai puternic ridică nisipul, dar și praful, care se abate asupra Capitalei, Bucureștiul neavând o centură verde care să oprească acești curențid e aer.

„Este o poluare olfactivă puternică, cu hidrogen sulfurat, lucrăm şi aici să verificăm instalaţiile astea cum funcţionează, dacă sunt arse gazele la 100 de grade sau sunt la 300 cum am descoperit în câteva locuri. Mai este o poluare pe care o importăm şi nu avem ce să facem aici, sau Garda de Mediu este limitată. Este poluarea dată de praful de ogoarele din jurul Bucureştiului, din zona despăgubită numită Sahara Olteniei, unde avem o sută de mii de hectare de nisip.

Vânturile încep să bată foarte puternic şi ridică nisipul şi praful de acela şi-l aduc peste Bucureşti, noi neavând niciun fel de centură verde a Bucureştiului care să se oprească sau să dirijeze curenţii de aer şi să oprească în frunze praful ăsta, îl suportăm ca atare”, a mai spus Berceanu.

Referitor la munţii de gunoi aruncaţi pe câmpurile din jurul Capitalei, într-un interviu anterior acordat HotNews.ro, Berceanu a declarat că există un acord tacit din partea primăriilor, care ştiu despre această practică, dar nu fac nimic şi acuză „o cârdăşie între funcţionari ai statului, din diferite instituţii, şi oameni politici, care sunt implicaţi direct în afacerile astea şi structuri de crimă organizată”.