Maestre, nu te vom uita! Marele actor al României a murit brusc: A fost atât de unic

deces, lumanare, doliu, cruce

SURSA FOTO: Dreamstime

Pe data de 14 februarie, un celebru actor român ar fi împlinit vârsta de 83 de ani. Cu toate că a trăit numai până la 54 de ani, a dat viață multor personaje memorabile. Probabil că nu a existat vreun român care să nu-l îndrăgească pe marele maestru!

Octavian Cotescu ar fi împlinit 83 de ani pe data de 14 februarie

Mai exact, este vorba despre Octavian Cotescu. Acesta fost cunoscut pentru interpretările sale atât în film, cât și în teatru. A jucat roluri precum directorul-adjunct Eugen în „Operațiunea Monstrul” și a colaborat cu regizori de prestigiu precum Liviu Ciulei și Lucian Pintilie.

De asemenea, a îndeplinit funcția de deputat de București în Marea Adunare Națională. În afara carierei sale artistice, acesta s-a întors mereu la rolul de soț, fiind căsătorit cu actrița Valeria Seciu.

 

Actorul s-a născut pe 14 februarie 1931, în Dorohoi, județul Botoșani, sub numele de Octavian Coteț. Tatăl său, Ilie Coteț, lucra la CFR, iar mama sa, Anastasia Lazăr, se ocupa de gospodărie. În timpul copilăriei, tatăl său a fost transferat la Iași pentru muncă, iar familia s-a stabilit în pavilioanele CFR din cartierul Copou.

A fost un elev silitor. Între anii 1938 și 1942, a frecventat Școala Primară de pe Strada Toma Cozma din Iași. Din clasa a VI-a a continuat studiile la Conservatorul de Artă Dramatică, unde a fost elev al actriței Gina Sandri Bulandra, sora celebrului actor Tony Bulandra.

Cum și-a descoperit actorul pasiunea pentru teatru

Ulterior, a fost înscris printre elevii Colegiului Național din Iași. Părinții săi au divorțat în scurt timp după începerea liceului. El a continuat însă să se dedice pasiunii sale pentru teatru.

„Eram licean prin clasa I sau a II-a, nu-mi amintesc exact, când am văzut la Teatrul Naţional din Iaşi spectacolul «Vicleniile lui Scapin», cu Ştefan Dăncinescu, şi ştiu precis că, în acea joi după-amiază, la aplauze, m-am uitat la Dăncinescu şi m-am văzut acolo, pe scenă, în locul lui, primind aplauzele… „, povestea Octavian Cotescu într-un interviu pentru revista „Cinema”, în 1972.

A avut dorința de a fi aplaudat la fel de entuziast: a pregătit un spectacol pentru colegii săi la ora de dirigenție și l-a imitat pe Miluță Gheorghiu din piesa „Coana Chirița”.

Deși colegii au fost impresionați, entuziasmul lor nu i-a satisfăcut dorința. A visat să ajungă la Conservator cât mai repede pentru a se simți un „actor adevărat”.

După absolvirea Conservatorului în anul 1950, a fost repartizat la Teatrul Municipal din București, deși și-ar fi dorit să rămână în Iași.

A fost angajat al Teatrului Bulandra

Primul său rol pe scena Teatrului Bulandra (cunoscut în acea vreme ca Teatrul Municipal) a avut loc în mai 1951. Actorul a interpretat personajul Piotr din spectacolul „Pădurea”, adaptat după textul dramaturgului Aleksandr Ostrovski. Alături de el au jucat Jules Cazaban, Ștefan Ciubotărașu și Lucia Sturdza Bulandra, pe care el a descris-o ca fiind o prezență sufocantă.

„Au urmat câţiva ani în care s-a depănat acea dulce perioadă de ucenicie la care erau supuşi tinerii în Teatrul Lucia Sturdza Bulandra”, relata actorul.

În acea perioadă, a jucat „roluri mici, dar întotdeauna alături de maeştri. Simţind parcă tot timpul nevoia, dorinţa tuturor ca eu să cresc”.

După anii ’60, a făcut cunoștință cu Teodor Mazilu, autorul piesei „Proștii sub clar de lună”, care a servit ca sursă de inspirație pentru montarea spectacolului omonim de către Lucian Pintilie în 1962, unde Cotescu a jucat rolul lui Gogu.

Deși era angajat la Teatrul Bulandra din București, a colaborat și cu Teatrul Mic din București și cu alte instituții din orașe precum Satu Mare și Oradea. Printre colegii săi de scenă s-au numărat Marin Moraru, Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Ștefan Bănică și Gina Patrichi.

A manifestat interes și pentru teatrul radiofonic, precum și pentru industria filmului.

După ce regizorul Gheorghe Turcu i-a făcut o propunere, Cotescu a avut curajul să intre în lumea cinematografiei cu rolul din „Portretul unui necunoscut”.

A continuat cu peliculele: „O dragoste lungă de-o seară” din 1963 și „Diminețile unui băiat cuminte” din 1967. În filmul „Bariera”, un dramă istorică din 1972, a avut primul său rol principal.

Misterul din jurul morţii maestrului Octavian Cotescu, la numai 54 de ani

În urmă cu ceva timp, actorul Răzvan Ionescu dezvăluia de ce Octavian Cotescu a murit atât de tânăr.

Ar fi avut probleme cu inima, iar cel de-al treilea infarct i-a adus sfârşitul, din păcate.

„Era al treilea infarct. Primul infarct l-a făcut cu noi, pe scenă. Făcuse Tocilescu un spectacol-coupé excelent, „Tartuffe”, al lui Molière, cuplat cu „Cabala bigoților”, a lui Bulgakov.

Era perioada în care era atât de frig în sălile de teatru, că eu am avut într-o piesă o scenă în care trebuia să beau un pahar cu lapte și laptele a înghețat! Nu am băut nimic, au fost aplauze.

Și fuma, nu se menaja, absolut deloc, repetiții, spectacole, nu mințea în spectacol, nu aluneca, nu exista lucrul acesta…

Modul în care el s-a dăruit studenților a fost unic. Unic! Atât de unic că în momentul în care ne-am despărțit ca relație student-profesor am avut senzația că se prăbușește lumea”, a povestit Răzvan Ionescu.