Octavian Hoandră, despre vremea lui Ceaușescu: Nu ne sufoca politica partidului
La dezbaterea „Contrapunct”, de pe canalul de YouTube, Hai România!, și pe pagina de Facebook evz.ro, invitatul de joi al lui Mirel Curea a fost prozatorul Octavian Hoandră. Cei doi au făcut o incursiune prin lumea nostalgiilor. Temele dezbătute au fost „Cât este iluzie și cât este regret obiectiv?” și „Cât adevăr conține sintagma vremurile bune de altădată?”. Un subiect doar aparent filosofic, dar unul care va ținti trasarea liniei fine dintre ideal și real. Trăiau românii mai bine în trecut, sau o fac în clipa prezentă? este întrebarea discuției dintre cei doi.
Mirel Curea a fost cel care a deschis discuția despre nostalgie și nostalgici, spunând că „îi las la o parte pe puștii care nu știu și nici nu au de unde să știe despre cum se trăia pe vremea lui Ceaușescu și nici n-au prin familie părinți sau bunici capabili să le povestească încât ei să-i înțeleagă. CU ăștia mai în vârstă, ce e frate?! Cum poți să fii nostalgic după niște vremuri de care mie personal mi-e rușine că le-am trăit?! Adică, mi-e rușine de mine”.
S-au pierdut niște valori
Răspunsul lui Octavian Hoandră a fost formulat pe faptul că nostalgia este amintirea tinereții.
„Da, dar vezi, au fost în viața noastră și momente frumoase, știi? Eram tineri, cred că asta este marea nostalgie a oamenilor. Erau tineri, făceau lucruri pe care acum nu le mai pot face. Și eu am nostalgia unor valori pierdute. Și asta e, când treceai pe stradă, salutai și oamenii necunoscuți. Erau niște chestii care s-au pierdut și îți dădeau încrederea că ești în siguranță pe strada ta, în casa ta. Era greu, era nasol, dar erau niște lucruri pe care cu tinerețea noastră le mestecam altfel.
Noi nu aveam grija, nu ne sufoca politica partidului, atunci când eram foarte tineri. Sigur că, atunci când am început să ascultăm Europa Liberă, și ne mai spuneau părinții și mai vedeam ce se întâmplă pe afară, sigur că nu ne convenea și toți voiam să plecăm. Nu găseam altă soluție. Dar nostalgia eu cred că se referă la vârstele când puteai să faci lucruri pe care acum nu le mai poți face.Iar ăștia care vorbesc despre epoca asta fără s-o fi trăit, hai să fim serioși! Toți sunt specialiști, scriu și cărți…”
Mădălin Hodor e … „praf”
În schimb, Mirel Curea a adus în dezbatere gafa uluitoare a lui Mădălin Hodor de la CNSAS: ”Este uluitor! Tipul ăla care este în funcție de conducere la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, ăla, Mădălin Hodor, omul se pretinde a fi istoric… Istoric nu ești doar că știi niște date ci atunci când înțelegi sensul istoriei, știi ce e aia filozofie istorică și înțelegi. (…) Omul e praf! Omul a făcut o afirmație absolut halucinantă, spunea că în Experimentul Pitești, acel șir de crime abominabile și indescriptibile, au avut loc, de fapt, niște, citez:
Căcați cu ochi care se omorau unii pe alții pentru un blid cu mâncare!!! Băi, dacă în Germania spui că ăia în lagărele de concentrare naziste, că ăia din lagărele de concentrare aveau și kapo, kapo care erau deținuți evrei recrutați, ei erau torționarii conaționalilor lor. Dacă interpretezi raportul kapo – deținutul care ajungea în cuptor și spui că de fapt erau niște căcați cu ochi care se băteau pentru un blid de mâncare, eu cred că te duci la pușcărie”.