Octavian Jurma, apel la părinți să își vaccineze copiii. Tulpina Omicron va lovi puternic școlile din România
Cunoscutul cercetător Octavian Jurma a declarat că a început să investigheze pandemia de coronavirus mulțumită copiilor săi, căutând metode de combatere a acesteia la fel ca toți ceilalți părinți. De asemenea, medicul a făcut apel la părinți să ia în considerare că tulpina Omicron ar putea lovi școlile în săptămâna următoare.
”Chiar înțeleg reținerea părinților care se tem să își vaccineze copiii şi nu va vorbesc ca medic ci ca părinte. Am si eu copii si e unul din motivele pentru care am început să investighez pandemia şi metodele de combatere a acesteia la fel cum faceți şi voi”, spune cercetătorul Octavian Jurma.
Medicul a mai spus că fiul lui cel mare a făcut deja și a treia doză de vaccin și că este ușurat în ceea ce privește mersul la școală.
”Am făcut şi boosterul băiatului meu cel mare, fără nici o ezitare. Am o imensă ușurare că de săptămâna viitoare, daca școala va mai fi deschisă, va merge protejat la maxim în clasa (vaccin + masca FFP2/N95)”, a mai spus acesta într-un mesaj postat pe Facebook.
Octavian Jurma a continuat prin a spune că îi înțelege pe părinții care preferă să amâne luarea unei decizii în acest sens, aceștia sperând că nu va mai trebui să ia o astfel de decizie.
”Înțeleg şi tentația de a amâna decizia pentru încă o săptămâna sau încă o lună în speranța că nu va mai fi nevoie de o decizie. Sunt şi eu un adept al principiului lui Murphy: „daca poți amâna ceva pe mâine, amâna ca poate nu mai trebuie făcut”, continuă medicul.
Tulpina Omicron va lovi cu putere școlile din România
În plus, cercetătorul a mai spus că pandemia nu a trecut și că în următoarele 2 săptămâni tulpina Omicron va lovi cu putere școlile din țară, asta înainte ca Guvernul să își dea seama ce se întâmplă.
”Pandemia însă nu şi-a amânat agenda. Pericolul este acum şi Omicron va lovi în plin școlile noastre în următoarele 2 săptămâni, înainte ca cei din guvern să apuce să își dea seama ce se întâmplă. Ei așteptă valul Omicron abia la mijlocul lunii, cum credeam şi eu că va veni.
Valul 5 a sosit cu 2 săptămâni mai repede. De ce să amânăm vaccinarea în speranța iluzorie ca infectarea va fi mai blândă decât vaccinul cu copiii noștri? Știm sigur de la cei pe care valul Omicron i-a lovit deja că nu va fi mai blândă cu copii noștri, va fi mai aspră.
Nu îi lăsăm în clase pentru că e frig şi pot racii, dar îi lăsăm în clase dacă e cald şi pot face COVID-19. Are asta sens?”, spune cercetătorul pe pagina sa de socializare.
”Nu vreau să îmi reproșez că nu v-am avertizat”
De asemenea, Octavian Jurma a mai spus că nu dorește să regrete faptul că nu i-a avertizat pe părinți cu privire la noua tulpină descoperită în Africa de Sud, subliniind, totodată, că nu este prea târziu pentru vaccinare.
”Are sens să îți fie frică de un virus care produce o banală răceala şi să ignori un virus care a ținut 500 de copii pe zi spitale şi 40 pe zi în ATI pana am închis școlile?
Poate că acesta va fi ultimul val poate că nu va fi, dar şi dacă este ultimul val tot merită sa treci prin el protejat de vaccin şi nu descoperit în fata unui virus despre care știm doar schilodește intern pana la 30% din cei pe care nu îi omoară.
Știu că vorbesc în desert, dar nu vreau să mă uit în urmă şi să îmi reproșez ca nu v-am avertizat din timp si suficient. Încă nu e prea târziu pentru vaccin.
Așadar înțelege că nu vei avea niciodată asigurări 100% că vaccinul nu îți va face rău ție sau copilului tău. Pe de alta parte știm 100% sigur că pandemia ne face deja rău şi va continua să ne facă rău până nu o vom opri acceptând şi înfruntând riscul, tot așa cum au făcut părintii şi bunicii noștri”, mai spune acesta.
Medicul conchide că ”dacă tot este inevitabil să ne vaccinăm, mai bine vedem vaccinarea ca pe o investiție de viitor”.
”Da, știm că vaccinul nu poate învinge pandemia singur, a apărut deja o iniţiativă vaccinare-plus, dar nu o vom putea învinge fără vaccin. Pur şi simplu prețul măsurilor non-farmaceutice a devenit prea mare.
Dacă tot este inevitabil să ne vaccinam, mai bine să vedem vaccinarea ca pe o investiție în viitor: cu cât face vaccinul mai devreme, cu atât beneficiem mai devreme şi mai mult timp de investiția noastră”, scrie pe pagina sa de socializare cercetătorul Octavian Jurma.