Medicul Octavian Jurma a atras recent atenția, într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, asupra primelor 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron în țara noastră. Astfel, specialistul subliniază că dobândirea dominanței față de BA2 este doar o chestiune de timp acum.
În acest context, medicul a subliniat că pandemia „nu a luat decizia de a termina cu omenirea în general și România în particular”.
„Din pacate saptamana aceasta am primit o veste proasta pe care speram sa nu o auzim pana in toamna. Avem confirmate in Romania primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobandirea dominantei fata de BA2 este doar o chestiune de timp acum.
Iata ca desi noi am luat decizia politica sa terminam cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea in general si Romania in particular. De la 8 martie 2022, cand pandemia a fost declara oficial terminata in Romania si pana acum, OMS a introdus o noua categorie VOC-LUM (“VOC lineages under monitoring” sau “ramuri VOC sub monitorizare). In doar cateva luni pandemia de COVID-19 a produs zeci de noi variante dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri) VOC-LUM”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.
Astfel, medicul a menționat următoarele variante: BA.4 (Pango) sau 22A, BA.5 (Pango) sau 22B, BA.2.12.1 (Pango) sau 22C, BA.2.9.1 (Pango), BA.2.11 (Pango), BA.2.13 (Pango).
Mai multe variante concurează pentru „supremație” în valul 6
De asemenea, specialistul a subliniat că varianta BA.5 este cea mai infecțioasă dintre BA4, BA5 și BA2.12.1, care concurează pentru „supremație” în valul 6.
„Analiza cu ajutorul Outbreak.info arata ca in ultmele 60 de zile BA.1 a fost probabil complet dislocat de BA.1.1 si BA.2, iar BA.2 reprezinta doar 64% din cazurile de omicron secventiate. Diferenta de 30% provine din alte versiuni dintre care BA.2.9 are o pondere de peste 10%.
Ce stim despre BA.5 pana acum? BA.5 este cea mai infectioasa dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 si BA2.12.1) care concureaza pentru suprematie in valul 6. Ordinea este BA5 > BA4 > BA2.12.1 cu un avantaj intre 30 si 50% una fata de alta.
Este destul de probabil ca valul de toamna sa fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinatie a lor cum a fost cazul valului 5 (in care am avut BA1 si BA2 in succesiune rapida)
Imunitatea fata de BA4 si BA5 dupa infectia cu versiunile precedente este foarte scazuta. Chiar si evaziunea imuna dupa vaccin este mult mai ridicata decat a BA1 si BA2. Aceasta inseamana ca populatia nevaccinata va fi foarte vulnerabila la infectie si totul va depinde in valul 6 de cat de severa va fi boala produsa.
BA.2 a produs cazuri mai grave decat BA.1 (se vede si pe curba din Romania) iar BA5 si BA4 par sa fie mai grave in modelele de laborator decat BA.2 dar nu la fel de grave ca Delta. Datele din Africa de Sud sugereaza ca BA5 este mai blanda decat BA1 cele din Portugalia ca e mai severa.
BA5 si BA4 sunt suficient de infectioase sa produca un debut timpuriu al valului 6 in vara si de aceea e important sa urmariti situatia epidemiologica mai ales daca calatoriti in tari care iau in serios sanatatea publica si pot introduce certificatul verde de pe o zi pe alta.
Putem considera acum ca schema completa de vaccinare este cea cu 3 doze (doua doze + booster) deci e imperativ sa va faceti boosterul (a 3-a doza) daca nu ati facut deja asta. Doza 4 poate astepta pana in august tocmai datorita faptului ca efectul sa va fi de mai scurta durata si in plus e posibil sa avem un booster dedicat Omicron pana atunci. Nu stim insa daca il va comanda si Romania care incearca sa scape in mod absurd de contractul de vaccin chiar daca pandemia nu s-a terminat.
Mentin aceeasi recomandare ca anul trecut sa nu calatoriti in afara tarii daca nu sunteti vaccinati, pentru ca riscati sa va strice medicii de acolo vacanta. In Romania medicii sunt ignorati si e mult mai putin probabil sa va deranjeze cineva cu masuri de santate publica, deci Romania e cea mai prietenoasa destinatie de vacanta din Europa pentru cei nevaccinati”, a conchis medicul.