Octavian Jurma: „Renunțarea la starea de alertă e cuiul din coșciug”

Octavian Jurma, medic din Timișoara, a ieșit în spațiul public cu o nouă serie de declarații de tip „horror” cu privire la viitorul României și al pandemiei. Acesta este de părere că renunțarea la starea de alertă va fi „cuiul din coșciug” pentru țara noastră și că „următorul val e posibil să fie mai periculos decât Delta”.

Octavian Jurma a transmis, pentru Profit TV, că ne aflăm într-o situație complicată din punct de vedere epidemiologic și politic. „Avem o situaţie în care avem anunţate nişte măsuri de relaxare pe care nimeni nu vrea să şi le asume, dar nici nu pot să continue cu anumite restricţii, astfel încât s-au mai delegat către instituţii care sunt în afara Guvernului sau al spectrului politic. Teoretic, Curtea Constituţională este un organism apolitic şi oportunitatea de a interveni acum pe această decizie este foarte bizară”, consideră acesta.

Medicul de la Timișoara aparent nu înțelege de ce decizia CCR cu privire la neconstituționalitatea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul liber a venit fix în perioada în care „se dispută renunțarea la restricții”. Totuși, acest fenomen, de renunțare la restricții, este un trend european, România nefiind singura țară care pregătește un program de relaxări. Olanda, spre exemplu, una dintre țările cu cele mai categorice politici de lockdown, a anunțat că se va întoarce la normalitate, deschizând cluburile, restaurantele, muzeele, teatrele și permițând activitățile sportive și culturale, alături de festivaluri, la capacitate maximă.

Medicul, care nu este nici epidemiolog și nici expert în sănătate publică, este de părere că masca de protecție reprezintă în continuare una dintre principalele modalități de protecție împotriva COVID-19. Pe de altă parte, Jurma consideră că ar trebui să purtăm mască și dacă nu ne-o recomandă statul român, CCR sau alte instituții, ci pentru că ne aflăm într-o pandemie: „Avem nevoie în continuare de ajutorul statului în sensul autorităţii statului, una e să o porţi o mască pentru că ţi-a spus statul, alta e că ţi-a spus părintele sau aşa considerăm că este situaţia epidemiologică.”

Masca scade cantitatea de virus contactat

„Masca are un rol important, pentru că nu doar că reduce infectarea, dar scade cantitatea de virus. Contează dacă te infectezi cu mult virus sau cu puţin virus. Întreaga povară a responsabilităţii se trece pe această categorie a persoanelor vulnerabile”, a mai transmis Octavian Jurma.

Acesta a continuat prin a transmite faptul că următorul val, care după previziunile sale va fi în toamnă, nu oferă nicio garanție românilor că virusul o să scadă în agresivitate. Dacă renunțăm la starea de alertă, conform declarațiilor sale, vom muri pe capete.

CCR ne obligă să renunțăm la măști?

Jurma a mai spus și că prin decizia luată, CCR „și-a asigurat spatele, pentru că populația se poate îndrepta împotriva lor și pot spune că au fost forțați de CCR”.

Conform calculelor realizate de el, există o șansă de 20% să scăpăm de pandemie cu acest val, și șanse mai mari să scăpăm după următoarele valuri.