În plină criză se taie costuri, se dau afară oameni, se restructurează afaceri. Radu Octavian spune însă că e o perioadă propice pentru start-up-uri, şi cu toate că îşi asumă riscuri mari, lansează business după business.

Visul lui Octavian Radu este să producă şi să distribuie tuburi cu vacuum avansat. Nu, nu este o glumă. Proprietarul RTC Holding s-a lăsat convins să investească într-o afacere nonconformistă. În urmă cu aproape un secol, americanii au descoperit o tehnologie revoluţionară, transport de căldură prin tuburi termice vidate. Ei au reuşit astfel să reducă  semnificativ consumurile de energie. Totuşi,  din cauză că echipamentele costau enorm, s-a renunţat la proiect. Asta până acum aproximativ 15 ani, când nişte cercetători au preluat ideea şi au găsit soluţii pentru a creşte eficienţa. Bineînţeles, de la cercetare până la producţie este un drum lung şi extrem de costisitor. Aşa că au apelat la mai mulţi oameni de afaceri. Dintre toţi, l-au găsit pe Octavian Radu, singurul care a avut încredere cu adevărat în proiect. Sau suficient curaj să investească în aşa ceva. „În primul rând, are la bază o tehnologie Hi-tech. Este o aplicaţie a acestei tehnologii la care băieţii cu care suntem asociaţi s-au gândit ani de zile şi au perfecţionat-o. Se întâmplă nişte lucruri care par incredibile: unu – putem creşte global deoarece suntem unici în lume, doi – return on investment este fenomenal, şi trei – reducem emisiile de carbon, facem ceva şi pentru ecologie“, explică Octavian Radu, care pentru a transforma ideile în business a fondat  compania QPower. Acordă încredere totală noii sale companii, pentru a cărei dezvoltare este în stare să-şi sacrifice toată averea.

Clienţi pentru noua tehnologie deja a găsit. Asta pentru că, spune omul de afaceri, oferta e greu de refuzat. „Când le punem cifrele în faţă şi le arătăm că pot să recupereze 5-10% şi că-şi pot scoate banii într-un an, nu le vine să creadă“, a spus Octavian Radu reporterilor Capital TV.

Singur pe o piaţă de 500 de miliarde de euro

La fel de optimist este şi atunci când vorbeşte despre potenţialul afacerii: „Este un business uriaş. Practic, piaţa totală la nivel mondial este de 500 de miliarde de euro. Ar duce la economii de 2-300 de miliarde de euro la nivel global“.

Aceste cifre ameţitoare nu au cum să nu-l fascineze pe omul de afaceri, care este în stare să-şi sacrifice toată averea înainte să apeleze la ajutor. „În acest nou business îmi investesc toţi banii. Când spun toţi banii, spun inclusiv casa în care stau, darămite firmele pe care le am. Astfel, în momentul în care ar trebui, de exemplu, pen­­­tru India să fac fabrică sau pentru America să fac trei fabrici şi n-o să mai am bani, inainte de a ape­la la un fond de investiţii, îmi vând şi casa“. Oc­­tavian Radu este unul dintre cei mai bogaţi români, averea lui fiind estimată de redactorii Top 300 Capital la aproximativ 240 de milioane de euro. În ultimul timp, a investit mult în francize de modă şi în HORECA, dar a fost şi artizanul unor exituri spec­taculoase.

Totul despre viaţa lui Octavian Radu, despre businesurile lui, dar mai ales despre planurile pe care intenţionează să le pună în practică, aflaţi duminică, de la ora 12.00, la Capital TV.