Numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror european a fost aplaudată de o mare parte din mass media și de mulți susținători ai fostei șefe a DNA din România. Reacțiile de apreciere au ajuns însă în unele cazuri pe tărâmul odelor fierbinți și al cultului personalității, care s-au practicat în alte vremuri în țara noastră, care nu aveau nicio legătură cu democrația și cu societatea deschisă.
Este și cazul politologului Vladimir Tismăneanu, care nu mai contenește cu hiperbolele și laudele aduse în valuri succesive Laurei Kovesi, pe contul personal de Facebook. Iar compararea fostei șefe a DNA cu Papa Ioan Paul al II-lea ar putea fi interpretată de unii oameni chiar ca o nerușinată blasfemie:
”Știu, este o hiperbolă, dar nu pot să-mi stăpânesc gândul. Pentru noi, într-un fel, numirea Laurei Kovesi ca procuror-șef al UE înseamnă ceea ce-a fost pentru polonezi alegerea cardinalului Karol Wojtyla drept Papa Ioan Paul al II-lea. Era în 1978, propaganda regimului Gierek s-a dezlănțuit după vechile rețete kaghebiste. În 1979, Papa a mers în Polonia, a fost un moment de extaz al libertății. Lupta acestei femei de un curaj greu de egalat cu un sistem putred, venal, metastatic, este una din acele pagini care ne dau dreptul să vorbim, fără urmă de ezitare, despre istoria onoarei în Europa de Est. Abia aștept prima vizită oficială a procurorului-șef al UE la București…”, a scris Tismăneanu pe internet.
Și efuziunea laudativă a politologului nu s-a oprit aici. A venit ulterior și rândul cancelarului german Angela Merkel să facă obiectul unei comparații cu Laura Codruța Kovesi:
”Născută pe 15 mai 1973, Laura Codruța Kovesi a condus Direcția Națională Anticorupție din România, poziție pe care a deținut-o din 2013 până când a fost demisă la ordinul Ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe 9 iulie 2018. LCK a avut 16 ani, când regimul dictatorial comunist s-a prăbușit, în Decembrie 1989. La fel ca Angela Merkel, care nu a vrut să construiască ziduri, LCK nu a vrut să tolereze corupția. Angela a crescut într-o țară care a construit un zid pentru a-și împiedica cetățenii să fie liberi. LCK a luptat cu o pânză de păianjen monstruoasă care a transformat țara ei într-o morbidă mlaștină gelatinoasă. În această epocă a mizerie, cele două doamne se încăpățânează să rămână curate… ”, a postat Vladimir Tismăneanu pe Facebook.