Desi si-a propus sa gaseasca raspuns la problemele economiei mondiale, Forumul OECD din acest an nu a reusit decat sa lanseze discutiile despre globalizare. Solutiile raman de identificat intr-un viitor care se doreste apropiat.
“Noi ne intelegem foarte bine atunci cand vine vorba despre identificarea obstacolelor si a principiilor care trebuie implementate pentru inlaturarea lor. Neintelegerile vin de-abia atunci cand vine vorba sa punem metodele in practica!”, a admis, vizibil deranjat, Donald J. Johnston, cel care a detinut pana la reuniunea din acest an functia de secretar general al OECD. Asadar, ceea ce au identificat expertii OECD au fost mai multe probleme, intre care la loc de cinste se afla participarea inegala la “beneficiile” procesului de globalizare. “Este momentul ca statele puternice sa nu se mai gandeasca doar la cum sa traga toate foloasele de partea lor, ci la cum pot sa le imparta cu celelalte state care contribuie la realizarea beneficiilor”, a mai spus Johnston. O parte dintre ministrii de finante prezenti la lucrarile Forumului au admis ca echilibrarea globalizarii este o conditie fara de care nu se poate reusi pe viitor si au apreciat ca este momentul ca prioritatea guvernelor statelor mari europene sa fie consolidarea fiscala. “Este esential ca guvernele sa implementeze politici orientate catre stimularea cresterii economice si intarirea coeziunii sociale”, a precizat grecul George Alogoskoufis, ministrul economiei si finantelor. Alte concluzii trase de participantii la Forum au scos in evidenta faptul ca intensificarea competitiei pentru cunoastere si pentru capital va adanci divergentele dintre state si indivizi si au avertizat asupra necesitatii ca piata muncii sa devina mai flexibila, iar protectia sociala, intarita. “Trebuie sa ii protejam pe cei care au cazut dupa ce valul globalizarii a trecut. De asemenea, trebuie continuate transferurile de capital, nu inainte insa de a stabili reglementari prudentiale, pentru a preveni instabilitatea economica”, a aratat Duck-Soo Han, ministru al finantelor in Coreea. Dar, cum acestea sunt doar liniile de baza, ramane ca reprezentantii tarilor membre OECD sa se mai intalneasca pentru a stabili care sunt modificarile clare care trebuie aduse politicilor economice, pentru a nu cadea in “capcanele” identificate.
In schimb, participantii la Forum au fost in consens total atunci cand au cerut Rusiei sa nu se mai amestece in afacerile cu petrol. “Interventia tot mai mare a statului rus in sectorul energetic risca sa afecteze capacitatea Rusiei de a satisface cererea mondiala de petrol, fortand consumatorii sa se orienteze catre OPEC”, arata OECD. Incapacitatea de a face investitii, in special in regiunea din estul Siberiei, ar putea conduce la o scadere drastica a productiei de petrol a Rusiei dupa 2010, apreciata acum la zece milioane de barili pe zi.
De asemenea, reprezentantii OECD au avertizat la unison Banca Centrala Europeana(BCE) ca ar trebui sa mentina, cel putin pana in octombrie, nivelul actual al dobanzii de referinta, pentru a se asigura ca redresarea economica din zona euro este sustenabila. OECD, prin economistul sau sef, Jean Philippe Cotis, recomanda o majorare graduala de 1,25% a ratei dobanzii.
Dar sa vedem cum se vede globalizarea in cifre. Astfel, expertii OECD estimeaza ca, anul acesta, cresterea economica in statele din zona euro va avansa la 2,2%, fata de 1,4% in 2005. Organizatia estimeaza o incetinire a cresterii in 2007, la 2,1%, pe fondul reducerii cererii de consum in Germania, in urma majorarii TVA. La nivelul celor 30 de state membre ale OECD, organizatia estimeaza o crestere de 3,1% in acest an, fata de 2,8% in 2005. Expertii OECD spun ca exportul de produse cu preturi scazute, provenite din China si din alte state asiatice, contribuie la mentinerea inflatiei la un nivel scazut, in special in Statele Unite si Europa. De asemenea, organizatia arata ca riscul ca inflatia sa depaseasca pragul de 2% in urmatorii doi-trei ani este scazut, cu conditia ca pretul petrolului sa nu creasca semnificativ.
In ceea ce priveste Romania, tara noastra este inca departe de a se situa pe ecranul strategilor economiei mondiale. “Romania a evoluat foarte repede si are potential. Dar, iertati-ne! China este prea mare si noi ne gandim tot timpul la China. Nu mai avem nici timp si nici ochi pentru Romania”, ne-a spus Dominique de Boisseson, Chairman si CEO la Alcatel China Investment.
Cine este OECD
• Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a fost fondata in 1960 si, initial, a cuprins doar 20 de state, intre care Canada, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Spania, Marea Britanie si Statele Unite.
• Acum, OECD numara 30 de membri. Ungaria, Coreea, Japonia, Slovacia si Polonia sunt state care s-au alaturat de-a lungul timpului OECD. Datorita noii politici de “deschidere”, este posibil ca si tara noastra sa devina membra OECD.
• Cum functioneaza OECD: se culeg date – se fac analize – se discuta optiunile politice – se iau decizii la nivel national – se implementeaza – supraveghere multilaterala/presiune.
• Cresterea economica in OECD in 2005 – 2,6%.
• 58% din produsul brut al lumii este dat de statele OECD.
Sursa: OECD
Romania, membra OECD?
Consiliul Ministerial al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a decis ca este momentul sa isi modifice structura si sa accepte “integrarea” unor noi membri. Valul ar putea cuprinde si Romania.
Miza declansarii extinderii OECD este, de fapt, cuprinderea in randul statelor membre a Chinei si a Rusiei, lasate de ceva vreme in asteptare, dar a caror evolutie a fost urmarita cu atentie. Cum orice harta geopolitica si economica a lumii actuale include “din oficiu” si cele doua puteri, acest “detaliu” nu a lasat indiferenta nici Organizatia pentru Cooperare Economica. si ajungem la rezolutia adoptata saptamana trecuta, in care se arata ca este momentul declansarii extinderii. “Am fost de acord ca este esential ca OECD sa cuprinda noi membri, pentru ca principiile si avantajele OECD sa poata fi impartasite de cat mai multe state”, a declarat, in exclusivitate pentru Capital, Jocelyn Bourgon, ambasadorul Canadei la OECD. “Pana in luna iulie, Consiliul ministrilor trebuie sa puna la punct un mecanism prin care sa fie identificate tarile care ar putea fi integrate in sistemul OECD”, a mai spus Borgon. Ambasadorul canadian a explicat, insa, ca procesul este de durata.
Romania s-a aratat interesata sa devina membru OECD in timpul guvernarii Nastase. “Apartenenta” la acest grup exclusivist i-ar oferi tarii noastre sansa sa participe la luarea deciziilor la nivel international. Desi OECD nu are puterea de a interveni direct in politica statelor, data fiind expertiza sa, recomandarile sale sunt intotdeauna luate in consideratie de state sau de organisme internationale, precum Banca Mondiala sau Fondul Monetar International.