Compania energetică poloneză PGNiG a anunţat miercuri că în primele două zile ale acestei săptămâni a primit o cantitate de gaze naturale mai mică de la grupul rus Gazprom, transmit Reuters şi AFP.
De ce Rusia a diminuat cantitatea de gaze pe care o livreaza Poloniei
UPDATE 16:10 Polonia a încetat să mai livreze gaze naturale în sistem invers către Ucraina, din cauza restricţiilor impuse de monopolul gazului rusesc Gazprom, a declarat miercuri directorul operatorului de transport al gazelor din Ucraina Ukrtransgas, Igor Prokopiv, transmite RIA Novosti.
'Astăzi, Federaţia Rusă a început să restrângă furnizarea de gaze naturale către Polonia în ideea de a întrerupte livrările în sistem invers dinspre Polonia. La ora locală 2,00 p.m. (11,00 GMT) Polonia a oprit livrările în sistem invers, de aproape 4 milioane de metri cubi pe zi, spre Ucraina' a declarat Igor Prokopiv.
Potrivit PGNiG, luni compania a primit de la Gazprom o cantitate de gaze mai mică cu aproximativ 20% faţă de cea contractată, iar marţi livrările au fost mai mici cu aproximativ 24%.
'Urmează să determinăm motivele care stau la baza reducerii livrărilor de gaze, în special dacă acestea sunt de natură tehnică sau comercială', a informat grupul polonez într-un comunicat, conform Agerpres.
Cu toate acestea, PGNiG a subliniat că furnizarea de gaze naturale către clienţii companiei se desfăşoară fără probleme. În plus, depozitele subterane au fost umplute la maxim înainte de sezonul de iarnă, precizează PGNiG.
La finele lunii trecute premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că Kievul este la curent cu planuri ale Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă, însă ulterior oficialii de la Moscova au declarat că livrările vor continua indiferent de situaţia politică.
Citește și: Ce alternative are Europa daca Rusia opreste livrarea gazelor naturale
Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.
Uniunea Europeana este extrem de vulnerabila in fata Rusiei. 27% din consumul de gaze naturale este asigurat din Rusia. In schimb, primeste aproape 250 de miliarde de dolari pe an, sau, mai exact, doua treimi din veniturile guvernamentale. Moscova este, pentru Europa, cel mai mare furnizor de petrol, carbune si gaze naturale, dar gazoductele ce trec prin Ucraina sunt subiectul unor manevre politice. Moscova si Kievul se acuza, acum, reciproc ca asteapta iarna pentru a bloca livrarea de gaze. In timp ce problemele energetice cu care se confrunta Europa sunt foarte clare, solutiile nu prea exista. Pana acum, UE nu a excelat la capitolele consens si coeziune.
Ce alternative are Europa?
Una dintre alternativele Europei este carbunele. Piata carbunelui este inundata de carbune din cauza scaderii cererii de pe pietele asiatice si a imbunatatirilor aduse in minerit in Columbia, Australia si Africa de Sud. Pretul la carbune a scazut cu peste 40% in ultimii trei ani.
Problema care apare, din nou, este infrastructura. O mare parte din tarile din centrul si estul Europei se bazeaza pe incalzirea sustinuta cu gaze naturale. Asta inseamna ca arderea carbunelui pentru a genera electricitate nu le va tine de cald gospodariilor in aceasta iarna.
O alta idee venita de la Bruxelles este ca cele 28 de state ale Uniunii, daca vor sa sparga monopolul rusesc de gaze trebuie sa dezvolte industria de exploatare a gazelor de sist si sa investeasca in noi rute care sa aduca gaz dinspre Asia Centrala in Europa.