Conform unei scrisori obţinute de Reuters, citată de euractiv.ro, Federaţia Poliţiei Elene îi acuză pe reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI de "şantaj şi erodarea democraţiei şi suveranităţii naţionale" a Greciei, ţinta ameninţărilor fiind chiar şefului delegaţiei FMI la Atena, Paul Thomsen.

Ameninţarea este simbolică deoarece mandatele de arestare trebuie aprobate de judecători. Totuşi, situaţia reflectă furia cetăţenilor greci faţă de noile măsuri de austeritate solicitate de creditorii externi, în vederea acordării unui nou împrumut destinat evitării intrării Greciei în incapacitate de plată.

În scrisoarea adresata şefului misiunii BCE în Grecia, Klaus Masuch, sindicatul poliţiştilor greci declară: "Dat fiind ca menţineţi această politică distructivă, vă avertizăm că nu puteţi să ne faceţi să luptăm împotriva fraţilor noştri. Refuzăm să stăm împotriva părinţilor noştri, fraţilor, copiilor şi altor cetăţeni care protestează cerând schimbarea acestor politici".

Parlamentul din Grecia urmează să voteze un nou plan de austeritate necesar pentru obţinerea unui al doilea program de susţinere financiară, de 130 de miliarde de euro.

Ministru german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune că promisiunile grecilor privind austeritatea nu mai sunt suficiente. Grecii au nevoie de o schimbare majoră a comportamentului, a spus Schaeuble într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag, informează Reuters.

"Promisiunile Greciei nu mai sunt suficiente. Cu un nou program de austeritate, trebuie mai întâi să aplice o parte din programul vechi şi să economisească", a arătat Schaeuble. El a subliniat că potrivit sondajelor de opinie din Germania majoritatea germanilor sunt dispuşi să sprijine Grecia.