Ofensiva Rusiei băltește pe toate fronturile. Cel mai sumbru scenariu, estimat de analiști: Vor folosi arme chimice

Sursă: Dreamstime

Analiştii sunt de acord că planul iniţial al lui Putin a fost un fiasco, avertizând însă asupra unui scenariu sumbru. O combinație de subestimare a Ucrainei și supraestimare a propriilor capacități poate fi în spatele eșecului Rusiei.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că este clar că o campanie militară a Rusiei în Ucraina „s-a blocat în mare măsură pe toate fronturile”, forțele lui Vladimir Putin suferind pierderi mari și fâcând progrese minime pe uscat, pe mare sau pe aer.

Această evaluare vine în continuarea altor analize ale Occidentului, conform cărora Moscova, după aproape o lună de la lansarea invaziei, și-a ratat cele mai mari obiective ale acestui război, relatează Al Jazeera.

Sursa citată amintește că Moscova a anticipat că ofensiva sa în Ucraina va merge rapid, iar unii observatori spun că Rusia nu s-a pregătit pentru un conflict militar prelungit în ceea ce privește logistica, proviziile, rotația trupelor de luptă și tehnologia informației.

Rezultatul unei planificări proaste, al moralului prost, al logisticii proaste

„Se pare că această campanie se confruntă cu dificultăți mai mari decât se așteptau, în ceea ce privește progresul”, a declarat John R. Deni, profesor de cercetare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al Armatei SUA, pentru Al Jazeera.

„Acesta este, cel mai probabil, rezultatul unei planificări proaste, al moralului scăzut, al logisticii proaste și al rezistenței dure a forțelor ucrainene”, continuă acesta. Nu mai este un secret că planurile inițiale ale Rusiei de a declanșa un blitzkrieg au eșuat.

Actualul conflict seamănă mai mult cu războiul dintre Uniunea Sovietică și Finlanda din 1939-1940. Atunci, înaintarea trupelor sovietice, după ce au cucerit zona de frontieră, a fost oprită de rezistența finlandezilor, amintește Al Jazeera.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că „rezistența ucraineană rămâne puternică și bine coordonată”, în timp ce „marea majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate orașele importante, se află în continuare în mâinile sale”.

Asta îi face pe analiștii occidentali să susțină că Moscova a subestimat capacitatea și disponibilitatea Ucrainei de a lupta.

Moscova și-a adaptat operațiunile la această realitate, cu consecințe grave pentru civili

Mai mult, „într-o dictatură precum cea a lui Putin, nimeni nu are curajul să-l contrazică, deoarece propria lor supraviețuire politică și personală depinde de capriciile lui”, afirmă Alexander B. Downes, profesor asociat de științe politice și afaceri internaționale la Universitatea George Washington.

Această combinație de subestimare a Ucrainei și supraestimare a propriilor capacități poate fi în spatele acestor eșecuri ale Rusiei. Iar unii analiști se tem că Moscova și-a adaptat operațiunile planificate la această realitate, cu consecințe grave, în special pentru civili.

„Ofensiva Rusiei pare a fi blocată. Există multe informații despre probleme de aprovizionare și despre moralul soldaților ruși. Deoarece sunt incapabili să avanseze, cu câteva excepții, în principal în sud, au trecut la asediu și atacuri fără discriminare asupra civililor”, afirmă Downes.

Folosirea armelor chimice nu trebuie exlusă

„Din punct de vedere istoric, este ceva obișnuit ca atacatorii, când nu reușesc să obțină o victorie rapidă și decisivă pe câmpul de luptă, să devină tot mai disperați și să își îndrepte armele asupra civililor pentru a le slăbi moralul și a-și obliga adversarul să se predea”, explică el.

Dar Moscova are la îndemână și forțe de rezervă, inclusiv mercenari și alte trupe rusești. În același timp, având în vedere aparenta lipsă de progrese pe teren, Occidentul se teme că Rusia ar putea recurge la armele chimice.

„Având în vedere starea disperată a ofensivei ruse și nici cea mai mică intenție a lui Putin, până în acest moment, de a-și reduce obiectivele de război chiar și în fața unor pierderi masive, folosirea armelor chimice nu trebuie exlusă”, crede Frank Ledwidge, fost ofițer de informații militare și lector la Universitatea din Portsmouth.

„Totul va depinde de modul în care Putin cântărește avantajul militar pe termen scurt. Probabilitatea utilizării armelor chimice este de 50 la 50, dar va crește dacă impasul Rusiei continuă”, a spus Downes.