Acest dispozitiv care are rolul de a materializa efectele muncii noastre, ne este folositor la scoala pentru alista diferite proiecte, acasa, pentru a scrie corespondenta sau pentru a realiza diferite documente, la serviciu, pentru a crea diverse rapoarte si grafice, la Internet-cafe, pentru a lista diverse informatii culese de pe Internet, la magazin, pentru a realiza facturarea sau la tipografii i procesul numit de pre-press. Astfel, pretutindeni i jurul nostru itilnim imprimante, de la banalul cititor de cartele de la metrou sau bancomate si pina la „monstrul” alb de la firma, care sta linistit i coltul biroului si scoate paginile una dupa alta, cu o viteza ametitoare.
insa nu oricine stie, si devine o adevarata problema, ce criterii trebuie luate i considerare la achizitionarea unei imprimante. Nu rare sunt cazurile i care cineva fie isi cumpara o imprimanta de retea pentru acasa, fie o imprimanta cu jet de cerneala pentru un departament de zece persoane. in cele ce urmeaza, voi icerca sa trec i revista oferta de imprimante de pe piata romineasca si sa scot i evidenta acele caracteristici de care e bine sa se tina cont la achizitionarea unui astfel de periferic.
Pentru „Home-use”, i general, este recomandata o imprimanta A4 cu jet de cerneala. Principalele caracteristici de care trebuie tinut cont la achizitionarea unei astfel de imprimante sunt, i afara de pret: viteza (numarul de pagini pe minut), rezolutia (exprimata i dpi – dots-per-inch, adica numarul de puncte pe inch patrat), interfata (adica modul de conectare la calculator) si nu i ultimul rind, pretul consumabilelor.
Producatorul Hewlett Packard ofera pentru utilizatorul de acasa modele icepind cu DeskJet 610C si icheind cu DeskJet 970C. Una dintre cele mai bine vindute imprimante de la HP din aceasta clasa, care poate ajunge la 167 USD fara TVA, este HP DeskJet 930C si poate scoate 7,5 ppm color si 9 ppm alb-negru. Pretul cartuselor HP este itre 670.000 si 850.000 lei.
Recunoscuta pentru imprimantele sale cu jet de cerneala, firma Epson aduce i Rominia o gama larga de modele de la Stylus Color 480 si pina la Stylus Color 900. Dintre acestea am remarcat modelul Stylus Color 860, care la un pret de aproximativ 190 USD fara TVA, scoate 9,5 ppm alb-negru si 9,3 ppm color la o rezolutie de 1440×720 dpi, beneficiind atit de interfata paralela, cit si de USB.
Domnul Dorian Pitis, Shop Manager la o renumita firma de calculatoare, ne informeaza ca „cele mai bine vindute imprimante de la HP sunt la ora actuala modelele DeskJet 840C, DeskJet 610C si DeskJet 930C, iar de la Epson, modelele Stylus Color 670 si Stylus Color 860”.
Imprimante ieftine”pentru acasa”
in ceea ce priveste Canon, si aici oferta este destul de diversificata, de la modelul BJC-1000 la BJC-7100. Modelul BJC-2100 este una dintre imprimantele cele mai ieftine atit din punctul de vedere al pretului imprimantei, cit si din punctul de vedere al consumabilelor (un cartus color costa i jur de 500.000 lei). Posesorul unei astfel de imprimante poate realiza cinci pagini pe minut alb-negru si doua pagini pe minut color la o rezolutie de 720×360 dpi. De asemenea, daca utilizatorul are hirtie speciala de transfer, isi poate imprima chiar si tricouri cu ajutorul softului special ce isoteste imprimanta. Un alt model la fel de bine vindut este BJC-3000 „datorita faptului ca are suport pentru Windows 95/98, Windows NT 4.0, iMac, Power G3/G4, este compatibila iBook (Mac OS 8.1) si realizeaza o rezolutie de 1440 dpi!”, ne comunica domnul Santiago Tiprigan, General Manager la o firma ce se ocupa cu comercializarea de sisteme de calcul.
Xerox contribuie la aceasta clasa de imprimante cu modelele XJ6C, XJ8C, C6, C8, C20 si NC20, toate din gama „Professional Colour Ink Jet Printer”. Dintre acestea modelul Xerox DocuPrint XJ6C poate realiza o viteza de 5 ppm alb-negru si 2 ppm color, la o rezolutie de 600X600 dpi pe hirtie normala si 1200×600 dpi pe hirtie foto.
Dintre tehnologiile noi putem aminti aici PhotoREt si ColorSmart de la HP, care ajuta la tiparirea la calitate fotografica, „Ultra Micro Dots” de la Epson, care mareste rezolutia si ajuta la obtinerea de culori naturale.
Atunci cind vorbim de imprimante pentru un grup mai mare de utilizatori, ne gindim la imprimante laser care sunt mult mai rapide, au o calitate mult mai ridicata si care sunt dotate cu resurse mult mai mari de memorie, necesare lucrului cu mai multi utilizatori.
Piata imprimantelor laser este clar dominata de Hewlett Packard atit i ceea ce priveste calitatea, cit si usurinta instalarii si a utilizarii. Modelul HP LaserJet 1100 atit i varianta simpla cit si i varianta LaserJet 1100A (dotat cu scanner) a fost unul dintre cele mai bine vindute modele de imprimante laser. La un pret de pina la 384 USD pentru 1100 si 483 USD pentru 1100A, are performante de 8 ppm la o rezolutie de 600 dpi. Imprimanta are 2 MB RAM extensibili la 18 MB si o interfata paralela. Modelul 1100A are i plus un modul de scanner cu o rezolutie de 300 dpi i 256 de nuante de gri si poate functiona si ca un copiator, cu o viteza de 8 ppm la o rezolutie de 600 dpi fara a fi nevoie de calculator.
Imprimantele HP comunica prin infrarosu
Adevarata putere a imprimantelor HP sta i cele de retea. Datorita noii tehnologii Jet Send, cu ajutorul careia e suficient sa cunoastem doar adresa de retea a imprimantei si, fara a mai fi nevoie de nici un fel de alte programe speciale, putem sa o instalam si sa o folosim. O data stabilita legatura itre doua dispozitive dotate cu JetSend, ele negociaza automat cel mai bun schimb de informatii posibil. Un exemplu relevant este modelul LaserJet 4050N, care cu o memorie de 8 pina la 16 MB RAM scoate 16 ppm, prima dupa 15 secunde la o rezolutie de 1200 dpi. Mai interesant la aceasta imprimanta este interfata multipla: paralela, de retea (ethernet 10/100 MB), seriala, port infrarosu (pentru calculatoare portabile), USB, LocalTalk (pentru Macintosh), care permite folosirea tehnologiei JetSend atit pentru retea, cit si i infrarosu.
Urmind traditia, Xerox a dezvoltat la rindul sau un itreg set de imprimante laser. Pentru imprimantele laser de birou Xerox a dezvoltat clasa P si clasa 4500, iar pentru cele de retea, clasa N. Modelele clasei N demonstreaza ca pentru Xerox marimea conteaza, majoritatea modelelor fiind de dimensiunea unui copiator. Modelul DocuPrint N17, spre exemplu, are ca plusuri o calitate ridicata de 1200×600 dpi la o viteza de 17 ppm, isa este foarte greu de instalat si de utilizat, solicitind si resurse speciale de memorie. Una dintre cele mai mari imprimante, modelul DocuPrint N40, beneficiind de tehnologia WorkSet, realizeaza o viteza de 40 de ppm la o rezolutie de 600X600 dpi si poate fi administrata prin Web.
O noua tendinta i ceea ce priveste imprimantele de birou, si anume imprimantele A3 cu jet de cerneala, este definita de domnul Irinel Ilie, manager de produs pentru unul dintre cei mai mari producatori de imprimante din lume: „Treptat, multe firme considera imprimantele A3 alternativa avantajoasa, rapida si convenabila pentru lucrari pe care, de obicei, le comandau la firme specializate doar pentru ca nu isi puteau permite o imprimare de calitate pe format mare”. Aici putem mentiona imprimante ca HP DeskJet 1125C (lansata pe piata romineasca i septembrie 2000), Epson Stylus Color 1160, Canon BJC-4650 si Xerox DocuPrint C20.
in general, se observa tendinta producatorilor pe de o parte de a-si diversifica produsele icercind sa acopere toate segmentele pietei, pe de alta, de a se concentra pe acele produse care fie au traditie (cum ar fi Xerox si HP – imprimante laser, Epson – matriceale), fie au demonstrat calitati deosebite (HP si Epson – jet de cerneala), fie au preturi scazute atit ele cit si consumabilele (Canon BJC).
Oferta de imprimante este accesibila tuturor
5 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 5 octombrie 2000, 15:00
Acest dispozitiv care are rolul de a materializa efectele muncii noastre, ne este folositor la scoala pentru alista diferite proiecte, acasa, pentru a scrie corespondenta sau pentru a realiza diferite documente, la serviciu, pentru a crea diverse rapoarte si grafice, la Internet-cafe, pentru a lista diverse informatii culese de pe Internet, la magazin, pentru a realiza facturarea sau la tipografii i procesul numit de pre-press. Astfel, pretutindeni i jurul nostru itilnim imprimante, de la banalu
Etichete: arhiva,
color,
deskjet,
imprimante,
rezolutie,
Stylus Color
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Dolarii te ivata sa vezi lumea de sus
- Liderii sindicali joaca la trei capete. Vor sa intre si i Parlament, sa faca afaceri si sa reprezinte si muncitorii
- Apa minerala este un nesecat izvor de dispute itre firmele private si stat
- Dobinzile bancare nu acopera inflatia anuntata
- Bazar
- De-a baba-oarba cu programul PSAL
- Statul s-a pacalit cu accizele
- Toti oamenii premierului
- Noua milioane euro pentru societatea civila
- Agentii imobiliari nu mai dau examen