Bursa de Valori Bucureşti va derula, începând de luni, prin sistemul său electronic, oferta publică secundară de vânzare de acţiuni deţinute de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri la OMV Petrom.
Potrivit unui comunicat al BVB, statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile Petrom (respectiv 5.573.780.260 acţiuni) la un preţ maxim de 0,46 lei/acţiune. Preţul de ofertă va fi determinat pentru fiecare tranşă printr-un proces de bookbuilding prezentat în prospectul de ofertă.
Dacă pachetul de acţiuni scos la vânzare va fi cumpărat integral la preţul maxim, statul va încasa circa 2,564 miliarde lei.
Perioada de derulare a ofertei este stabilită între 11 şi 22 iulie.
Acţiunile vor fi oferite în două tranşe – cea de retail şi cea instituţională. Tranşa de retail este dedicată persoanelor fizice şi vizează 15% din numărul total al acţiunilor oferite, iar prin tranşa instituţională restul de 85% din acţiuni sunt oferite investitorilor, alţii decât persoanele fizice.
Acţiunile oferite în fiecare tranşă vor fi alocate pe baza mecanismului conform căruia criteriile de alocare vor fi preţul de subscriere şi timpul de subscriere, raportat la ora, minutul şi secunda înregistrate pe formularul de subscriere. În cazul în care o tranşă este insuficient subscrisă, acţiunile rămase nesubscrise din acea tranşă vor fi alocate către cealaltă tranşă. Oferta va fi considerată finalizată cu succes în cazul în care, la data închiderii sale, au fost subscrise în mod valabil minimum 80% din acţiunile oferite.
Investitorii pot subscrie minimum câte 3.000 de acţiuni OMV Petrom, în blocuri de tranzacţionare de 1.000 de acţiuni.
Oferta va fi derulată prin intermediul Sindicatului de intermediere format din Renaissance Capital Limited, SSIF EFG Eurobank Securities SA, SSIF BT Securities SA, SSIF Romcapital SA.
‘Decizia Fitch, care a readus ratingul României la investment grade, ajută foarte mult oferta OMV Petrom, facilitând accesul fondurilor, ce puteau investi doar în pieţe cu investment grade, să cumpere acţiuni pe piaţa de capital românească. Consider că lansarea ofertei publice secundare de vânzare de acţiuni OMV Petrom la BVB va aduce un impuls companiilor private să se listeze’, a declarat directorul general al BVB, Valentin Ionescu.
OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile Petrom. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. După vânzarea a 9,84% din acţiunile Petrom, statul român va rămâne cu 10,79% din titluri.
SURSA: Agerpres