Oferta lui Biden vizând colaborarea cu republicanii este supusă unui prim test real, respectiv soluționarea crizei coronavirusului. Joe Biden și echipa sa au promis să ofere o ‘ramură de măslin’ cum niciun alt președinte înaintea lui nu a mai făcut-o – un demers care, aparent, pare să corespundă îndelungatelor eforturi pe care noul președinte le-a făcut în decursul carierei sale pentru a obține un sprijin din partea republicanilor.

De la instalare, Administrația Biden și-a exprimat dorința de a colabora cu republicanii în privința unor probleme de primă importanță, cum ar fi o lege vizând dezamorsarea crizei provocate de Covid. În culise, administrația a depus mari eforturi să intre în contact cu cât mai multe birouri din Congres, luând legătura atât cu foști cât și cu actuali congresmeni republicani și cu subalterni ai acestora și găzduind o întâlnire cât se poate de ‘la vedere’ între Biden însuși și vreo zece senatori republicani.

Dar se pare că oferta președintelui – poate, spre ușurarea stângii partidului și a observatorilor de multă vreme obișnuiți cu înverșunata obstrucție a republicanilor – își are limitele ei atunci când se pune problema unei decizii reale.

Oferta lui Biden vizând colaborarea cu republicanii este supusă unui prim test real, respectiv soluționarea crizei coronavirusului

Republicanii avertizează că s-ar putea ca Biden și echipa sa să nu-și respecte promisiunile. Ei se plâng că majoritatea contactelor au fost la nivelul personalului (din Congres, n. red.). Acești republicani spun că ordinele executive pe care le-a emis în primele zile ale noii administrații sugerează mai degrabă evidente demersuri solitare.

Ei mai spun că, dacă Administrația Biden adoptă o lege pe tema ajutoarelor legate de Covid printr-o manevră legislativă considerată drept reconciliere, asta va întări semnalul legat de adevăratele limite ale disponibilității democraților de a parafa niște acorduri profund bipartide. Iar republicanii se mai plâng și de faptul că interesul democraților este acela de a se folosi de pretextul dezamorsării crizei provocate de Covid ca să adopte un salariu minim or, acesta ar fi un alt exemplu care ar dovedi cât de dezinteresat este partidul aflat la putere de o colaborare cu republicanii.

“Biden a vorbit despre unitate. A avut acea întâlnire cu cei zece republicani, dar el este mânat agresiv de așa-zisul său progresism“, a declarat Trent Lott, fost senator republican de Mississippi. “Primul său test real va fi modul în care (democrații) vor promova pachetul legislativ pe tema Covidului în condițiile în care ei nu vor să coboare bugetul în cauză sub 1,9 miliarde de dolari și nu vor să excludă niște lucruri precum salariul minim de 15 dolari (pe oră, n. red.) or, aceste demersuri n-or să fie tocmai bipartide. De fapt, ar fi un eșec“.

S-ar putea ca tensiunile să fiarbă mocnit, dar, până acum cel puțin, nu s-a semnalat o explozie partizană mai însemnată. Un oficial a subliniat că Biden discută regulat cu congresmenii republicani, personal sau la telefon. Unele astfel de contacte au devenit publice, cum ar fi cele cu senatorii Rob Portman și Susan Collins, din Maine.

Congresmenii republicani se arată încă dispuși să discute și să colaboreze cu Administrația Biden. După ce nouă republicani s-au întâlnit cu Biden ca să discute un compromis pe tema unei legi detaliate legate de Covid, dna Collins, unul dintre cei mai de centru republicani din Congres, a spus că încă nu s-a ajuns la un compromis, dar discuțiile vor continua.

Din partea republicanilor nu s-au semnalat niște ieșiri ostentative. Nu a spus nimeni cât de ridicolă s-a dovedit partea adversă. Canalele de comunicare sunt încă deschise.

Oferta lui Biden. Întâlniri cu senatori ai ambelolr partide

Săptămâna trecută, Biden s-a mai întâlnit cu senatori ai ambelor partide ca să înceapă tratativele pe tema unor inițiative legate de infrastructură, informează The Guardian.

Nu s-au manifestat nici unul dintre obișnuitele gesturi, deseori pur ceremoniale, de spirit bipartid, gesturi care în mod normal se manifestă între o administrație și lideri ai partidului de opoziție. Biden nu a găzduit nicio întâlnire, care să fie făcută publică, cu principalii patru lideri ai Congresului din partea Partidului Democrat și din partea Partidului Republican. Fostul senator din Dakota de Sud, Tom Daschle, care a fost liderul majorității democrate din Senat între anii 2001 și 2003, le-a cerut oficialilor Casei Albe să organizeze o asemenea întrevedere.

Marți, în obișnuita conferință zilnică de presă a Casei Albe, secretara de presă, Jen Psaki, a fost întrebată dacă administrația ar putea colabora cu un Partid Republican care ar rămâne la fel de combativ ca în ultimii ani.

“Țara caută să acționeze, țara așteaptă un progres în privința soluțiilor legate de Covid și de economie. În majoritatea sondajelor, pachetul propus de președinte se bucură de sprijinul a circa trei sferturi din persoanele chestionate“, a spus dna Psaki.

Senatul nu mai este la fel cu cel în care a lucra Biden

Daschle a spus că, pentru Biden, este încă prea devreme, dar că el merită “note mari pentru demersurile sale de până acum“. Daschle a adăugat că actualul Senat nu mai seamănă cu cel în care a lucrat Biden.

“El are de construit niște relații și trebuie să refacă relațiile pe care le-a avut anterior cu niște oameni precum Mitch McConnell”, a mai spus Daschle.

Daschle a subliniat că Biden va trebui totodată să ofere un program pentru care, “dacă dorește să fie bipartid, atunci trebuie să existe și o implicare bipartidă. Probabil că acest lucru nu va fi posibil în condițiile noului pachet de legi vizând ajutoarele legate de Covid din cauză că aspirațiile sale sunt foarte ambițioase comparativ cu felul în care ar trebui să arate legea în cauză. Nu cred că este posibil ca el să obțină sprijinul republicanilor pentru aceste aspirații ale sale”.

După care, a continuat: “Așadar, el are de ales între a-și duce până la capăt marile proiecte în care a pus atât suflet și a obține sprijinul bipartid, iar eu cred că el va alege mai degrabă prima variantă decât pe a doua“.

Sursă foto: Dreamstime