Accesul nerezidentilor la aceste instrumente financiare nu poate determina intrari masive de capital

Autoritatile au mai facut un pas in cadrul procesului liberalizarii contului de capital, odata cu reglementarea accesului strainilor la instrumentele financiare emise de stat. Proiectul legislativ privitor la regimul investitiilor straine in Romania, realizate prin cumpararea de titluri de stat, se afla, in prezent, pe masa deputatilor, urmand sa fie dezbatut si aprobat luna viitoare.




Accesul strainilor la titlurile de stat este ultima etapa a liberalizarii contului de capital, urmand ca, pana cel tarziu la data aderarii, sa fie reglementat si accesul nerezidentilor la produsele derivate pe instrumente specifice pietei monetare interne.
Parlamentarii nu se prea grabesc sa reglementeze modul in care strainii pot achizitiona titluri de stat. Proiectul guvernamental in acest sens trebuia adoptat in decembrie 2005, insa pana acum nu a trecut de Camera Deputatilor. De altfel, si Executivul a lasat acest proiect mai spre finalul procesului liberalizarii contului de capital.


O explicatie a acestui fapt provine din aceea ca investitiile in titluri de stat (obligatiuni, certificate de trezorerie) constituie plasamente fara risc, tocmai pentru ca sunt garantate de stat. De altfel, acesta este si unul dintre motivele pentru care Ministerul Finantelor (in calitate de emitent) si Banca Nationala a Romaniei (in calitate de intermediar) tergiverseaza, de mai bine de un an, discutiile cu reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti in vederea tranzactionarii titlurilor de stat pe piata de capital. In prezent, intermediar principal este sistemul bancar.


In tot acest timp, BVB a obtinut doar promisiunea ca instrumentele financiare emise de stat vor fi listate, probabil in trimestrul al doilea al acestui an, cand se preconizeaza lansarea primei emisiuni.
Tranzactionarea titlurilor de stat la bursa are insa putine sanse sa revigoreze piata acestor produse, diversificand doar oferta BVB. si aceasta pentru ca Finantele lanseaza emisiuni de titluri destul de rar, iar volumele sunt reduse. Ultimele emisiuni de certificate de trezorerie au avut loc in septembrie anul trecut. “Nu cred ca Ministerul Finantelor va lansa prea curand noi emisiuni de titluri”, este de parere Iulian Panait, consultant de investitii la KTD Invest. Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca, in 2006, va lansa, exclusiv pe piata interbancara, emisiuni de titluri in valoare de 4,15 miliarde de lei, echivalentul a 1,15 miliarde de euro. Structura emisiunilor include certificate de trezorerie cu scadente la sase si 12 luni si obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate de trei, cinci si zece ani.


Scadentele pe perioade scurte de timp si volumele mici ale emisiunilor de titluri de stat sunt aspecte care nu vor atrage investitorii straini, sunt de parere analistii financiari. Este o situatie oarecum linistitoare pentru banca centrala, care nu trebuie sa-si faca griji pentru eventualele efecte nedorite asupra cursului leului, pe care le-ar presupune afluxul de capital strain. Ridicarea restrictiei pentru nerezidenti la titluri de stat “nu are de ce sa genereze consecinte negative ca urmare a unor miscari ample (speculative sau nu), cel putin din cauza ca parametrii pietei romanesti a titlurilor (volum, lichiditate) sunt extrem de redusi. Este ca si cum s-ar incerca intr-o piscina de hotel stabilirea unui nou record la scufundari oceanice. Este, practic, imposibil, dar poate fi un inceput”, afirma Florian Libocor, analist la BRD.



El adauga ca, in Europa, de exemplu, au fost lansate emisuni de titluri de stat chiar si cu scadenta la 50 de ani si au avut un succes neasteptat. “In contextul unei economii mature se poate discuta chiar si de scadente de 50 de ani. In ceea ce priveste economia romaneasca, piata titlurilor de stat are nevoie de apa (lichiditate), intai si intai”, precizeaza analistul.
Anul acesta, Ministerul Finantelor nu va lansa emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie, puse in vanzare prin reteaua Trezoreriei Statului. Analistii spun ca aceasta decizie a fost luata deoarece se considera inoportun imprumutul la populatie, in conditiile unei reveniri a economiei. Pe acest considerent, ei sustin ca Finantele nu vor lansa prea curand emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie.


Valoarea certificatelor de trezorerie, ce vor fi lansate anul acesta pe piata interbancara, va fi de 900 milioane de lei, respectiv 450 milioane de lei pe fiecare tip de scadenta. Acestea vor fi emise lunar, in a treia saptamana din luna. Obligatiunile de stat de tip benchmark vor fi lansate intr-un volum total de aproximativ 3,25 miliarde de lei, iar emisiunile vor fi organizate lunar, incepand cu trimestrul al doilea. Valoarea obligatiunilor cu scadenta de trei ani va fi de 1,25 miliarde de lei, in timp ce valoarea celor cu scadente de cinci si zece ani, de un miliard de lei, pentru fiecare din cele doua maturitati. Analistii apreciaza ca aceste valori sunt reduse, prin urmare nu ies din “traditia” Ministerului Finantelor de a scoate pe piata putine titluri de stat.



Titlurile unguresti au cautare la bursa

Pe piata de capital ungara, titlurile de stat constituie alternative de investitie demne de luat in seama, piata acestor produse financiare fiind foarte activa. In 2005, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni de stat s-a ridicat la aproximativ 322 milioane de euro, in timp ce schimburile cu certificate de trezorerie au insumat 69 milioane de euro. Contributia obligatiunilor la capitalizarea bursiera, anul trecut, s-a ridicat la 27,5 miliarde de euro, iar cea a certificatelor de trezorerie, la 5,3 miliarde de euro. In 2004, ponderea in capitalizarea bursiera a titlurilor emise de statul ungar a fost de peste 60%, potrivit statisticii anuale a Bursei de Valori din Budapesta.


Luna trecuta, s-au perfectat 25 de transferuri cu obligatiuni de stat si opt cu certificate de trezorerie. In cazul primului produs financiar, tranzactionat pe piata valorilor mobiliare, maturitatea este de la un an la 15-20 de ani, in timp ce scadenta la certificatele de trezorerie cu discount este mai mare de un an.