Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că oferta companiei maghiare pentru preluarea E.ON România este în proces de evaluare detaliată, existând suspiciuni privind posibile legături cu Rusia, având în vedere istoricul MVM.
Oferta pentru preluarea E.ON România ajunge până la 200 de milioane de euro
Grupul energetic maghiar, controlat de guvernul Viktor Orban, s-a remarcat printr-o ofertă de până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar al E.ON Energie România. Ministrul Burduja a subliniat că această sumă depășește cu mult valoarea estimată de 50 de milioane de euro. Oferta MVM a întrecut semnificativ și propunerile altor companii interesate, inclusiv ale Romgaz și OMV Petrom, ambele controlate de statul român.
Burduja a indicat că preluarea ar putea fi blocată pe baza unor considerente de securitate. Acesta a menționat precedentul din Spania. În România, decizia va implica și o evaluare a serviciilor de informații, care vor analiza potențialele riscuri și impactul asupra pieței energetice locale.
E.ON Energie România are o prezență majoră pe piața locală, deservind milioane de consumatori și având o cotă de piață de aproximativ 50%. În acest context, Burduja a declarat că autoritățile vor analiza valoarea tranzacției și implicațiile acesteia, iar punctul de vedere al instituțiilor de securitate națională va fi esențial.
„Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacție implicând entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui român. Va trebui să luăm în considerare toate acestea atunci pentru a ajunge la o decizie”, a declarat Burduja.
Viktor Orban a recunoscut existența unor probleme ridicate de partea română
Ministrul a mai adăugat că România nu intenționează să permită intrarea gazului rusesc pe teritoriul său și că țara se concentrează pe exploatarea propriilor resurse de gaze naturale, precum și pe achiziții din piața spot.
„Valoarea tranzacției va fi analizată … și implicațiile potențiale pe piața energiei. Vom investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională. Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a spus ministrul Sebastian Burduja.
Discuțiile dintre premierul maghiar Viktor Orban și omologul său român Marcel Ciolacu au subliniat necesitatea transparenței. Orban a recunoscut existența unor probleme ridicate de partea română, motiv pentru care s-a convenit înființarea unui grup de lucru comun pentru a analiza tranzacția.