După amânări repetate, oferta publică inițială a Nuclearelectrica a început astăzi și se va încheia pe 20 septembrie. Structurată pe același model ca și cea secundară de la Transgaz, oferta este vine cu trei tranșe, pentru investitorii mici, pentru cei mari și pentru cei instituționali. Pentru cei mici, cele mai importante zile sunt primele trei, adică de astăzi până miercuri, zile pentru care subscrierilor vor beneficia de un discount de 8%, după care reducerea scade până la 3%.
„Folosind un model de evaluare a dividendelor care ar putea fi plătite de companie în următorii ani, am calculat un preţ-ţintă de 12,17 lei pentru următoarele 12 luni şi apreciem că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor SNN în primele şedinţe de tranzacţionare”, spun brokeriiii Tradeville într-o analiză a Societății Naționale Nuclearelectrica (simbol bursier SNN). Pe lângă posibilitatea unei cotații bune în primele ședințe de tranzacționare, susținută și de intenția de a lista drepturile de alocare obținuite în urma ofertei imediat după finalizarea perioadei de subscriere, compania are și avantaje pe termen lung.
În primul rând vorbim de stabilitate. Cu excepția unor riscuri de rezultă din modificarea politicilor europene față de energia nucleară, SNN are avantajul de a lucra tot timpul la capacitate maximă, energia electrică produsă fiind cea mai ieftină din sistem. Iar odată cu liberalizarea prețului la energie electrică este de așteptat și ca profitul societății să crească. Conform planului administrativ, până în 2017 cifra de afaceri va crește cu peste 30% față de 2012, până la 2,29 miliarde lei, iar profitul operațional va urca de 3,6 ori, până la 449 milioane lei. Un avantaj important pentru acționari este acela că 85% din profitul net merge către dividende.
Oferta publică se va realiza prin emitere de noi acțiuni, nu vânzare din pachetul deținut de statul român, avantajul fiind ca banii obținuți rămân în firmă și vor fi utilizați pentru construirea unei instalații de Detririere a apei (ale cărei beneficii pe termen lung sunt date de reducerea perioadei de oprire planificată), în construirea unui depozit intermediar de depozitare a combustibilului, în infrastructura IT și în implementarea procedurilor și sistemelor post – Fukushima. Suma ce va fi obținută în cazul unei oferte de succes se situează între 65 și 85 milioane euro (aferente prețului între 11,2 leiși 15 lei.
În prezent, acționarul majoritar al SNN este Ministerul Economiei cu 90,27% din capitalul social și Fondul Proprietatea cu 9,73%. După listare, Ministerul Economiei rămâne cu 81,27%, Fondul Proprietatea tot cu 9,73% (în cazul în care subscrie pentru procentul de 1,077% care îi revine prin dreptul de preempțiune), iar ceilalți acționari minoritari vor deține 9%. Oferta este intermediată de Swiss Capital, ca Lead Manager, și de Banca Transilvania Securities.
„Cea mai mare performanță a Nuclearelectrica este faptul că nu a avut niciodată accidente sau incidente”, spune Gabriel Dumitrașcu, șeful de Direcţiei Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei. Lucru important pentru o centrală nucleară, care mai are o durată de viață până în 2027 pentru Unitatea 1 și 2038 pentru Unitatea 2, iar prin procedurile de retehnologizare durata de viață va fi extinsă cu încă 25 de ani.
Nuclearelectrica, singurul operator de tehnologie CANDU din Europa și care lucrează cu fascicule de combustibil nuclear obținute din pulbere de dioxid uraniu natural (furnizat de Compania Națională a Uraniului), produce aproximativ 20% din necesarul de energie electrică anuală a țării.
Prospectul de Ofertă Al SNN este disponibil