"Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi înrăutăţirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au făcut extrem de dificilă încheierea tranzacţiei. În acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru pieţe de capital cu care nu sunt familiarizaţi, este destul de limitat. Vom continua să colaborăm cu guvernul şi suntem încrezători că oferta Petrom va putea fi încheiată cu success când conditiile de piaţă se vor stabiliza", declară John Porter, Managing Director, Head of Financing Group Renaissance Capital.
"Pieţele de capital au fost extrem de volatile. Acest fapt s-a simţit şi pe piaţa din România. În ciuda atractivităţii ofertei Petrom, întreg contextul amintit a indus în rândul investitorilor o atitudine mult mai prudentă, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piaţa de capital şi a nivelului investiţiilor. Când pieţele vor depăşi aceste valuri de neîncredere, oferta Petrom poate fi reluată cu succes", spune la rândul său Rareş Nilaş, CEO BT Securities.
Cum s-a încheiat oferta
Cea mai mare ofertă din istoria Bursei de Valori Bucureşti, cea prin care statul intenţiona să vândă 9,84% din acţiunile gigantului energetic OMV Petrom, pare a se fi încheiat cu un eşec, spune Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
„Zvonurile care circulă în piaţă indică faptul că oferta a eşuat, întrucât investitorii au subscris mai puţin de 50% din acţiuni, faţă de minimum 80% cât prevedea oferta pentru a se închide cu succes. Am auzit că un comunicat oficial va fi dat pe la ora 15:00”, ne-a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
"Dacă nu va fi vândut cel puţin 80% din acţiuni, iar preţul nu îl depăşeşte pe cel minim, tranzacţia nu va mai avea loc, ci va fi reluată anul viitor", a declarat marți Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Pentru oferta Petrom, statul a stabilit împreună cu consorţiul de intermediere condus de ruşii de la Rennaissance un preţ maxim de 0,46 lei/acţiune, iar marţi a fost anunţat un preţ de referinţă de 0,37 lei/acţiune.
Astfel, pentru tot pachetul scos la vânzare statul putea obţine maximum 610 milioane euro, dar nu mai puţin de 388 milioane euro.
Oferta a fost împărţită în două tranşe: una de 85% destinată investitorilor instituţionali şi una de 15% destinată investitorilor de retail.
UPDATE
Ministerul Economiei a anunţat oficial că s-au subscris sub 80% din acţiunile Petrom scoase la vânzare, astfel că oferta a eşuat, însă vânzarea acţiunilor Petrom va fi reluată imediat ce condiţiile de piaţă vor fi prielnice.

„Oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV PETROM SA, efectuată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-a încheiat, astăzi, 22 iulie, a.c., la ora 12. Subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80 la sută, necesar pentru a închide oferta”, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Actualul Guvern s-a angajat într-un  program ambiţios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, prin metode transparente.

Programul îşi propune efectuarea de privatizări la preţuri corecte şi reale şi creşterea vizibilităţii pieţei bursiere din Bucureşti. Faptul că gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse.

Nu se vinde la orice preţ

Credem că semnalul dat investitorilor, acela că Guvernul României îşi respectă programul şi privatizează transparent şi pe bursă, dar nu la orice preţ, a fost unul foarte important şi recepţionat pozitiv.

Ofertele publice de vânzare de acţiuni iniţiate de Guvernul României pot fi considerate un nou început pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru politica de privatizare a Guvernului.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va continua programul de privatizare a companiilor aflate în subordinea sa prin metode transparente, încurajând creşterea vizibilităţii pieţei bursiere din România.

OMV PETROM SA este o companie extrem de valoroasă pentru România. Guvernul este hotărât să-şi respecte programul de privatizare asumat şi convenit cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană.

Guvernul va monitoriza evoluţia pieţelor şi  va decide momentul prielnic pentru reluarea procesului de vânzare a pachetului de 9,84% din OMV PETROM SA.