Carol Parc Hotel din Capitală, cunoscut drept hotelul celebrităţilor, singura unitate de cazare din România inclusă în catalogul „Hot List“ al revistei Conde Nast Traveler, a fost scos la vânzare. Proprietarul, omul de afaceri Adrian Petre (foto), a refuzat deja o ofertă de 16 milioane de euro. Scoaterea la vånzare a hotelului exclusivist, încă din luna martie a acestui an, a fost o surpriză pentru agenţiile imobiliare. Adrian Petre, proprietarul hotelului, afirmă
Carol Parc Hotel din Capitală, cunoscut drept hotelul celebrităţilor, singura unitate de cazare din România inclusă în catalogul „Hot List“ al revistei Conde Nast Traveler, a fost scos la vânzare. Proprietarul, omul de afaceri Adrian Petre (foto), a refuzat deja o ofertă de 16 milioane de euro.
Scoaterea la vånzare a hotelului exclusivist, încă din luna martie a acestui an, a fost o surpriză pentru agenţiile imobiliare. Adrian Petre, proprietarul hotelului, afirmă că, deocamdată, nu vinde nimic, „pentru că nu am o ofertă concretă“ şi că anunţul de vånzare a fost, de fapt, un test pentru a-şi evalua unitatea. O expertiză bancară a evaluat hotelul la puţin peste nouă milioane de euro, în timp ce o alta i-a calculat valoarea de piaţă la 14-15 milioane de euro. „Însă nici una din expertize nu a luat în calcul dotările hotelului, mobilierul, candelabrul etc. Acestea valorează aproximativ patru-cinci milioane de euro“, declară pentru Capital Adrian Petre.
Carol Parc Hotel (cinci stele) este unica unitate de tipul small luxury hotel din Romånia. Amplasat în apropierea parcului Carol, hotelul are 19 camere şi a fost deschis în septembrie 2007 în urma unei investiţii de şase milioane de euro. Clădirea a aparţinut arhitectului Suter, un apropiat al regelui Carol I. Prin 1940, imobilul a fost cumpărat de un bancher care l-a făcut cadou amantei. Aceasta n-a avut însă prea mult timp să se bucure de confortul oferit de imobil, întrucåt acesta a fost naţionalizat de către comuniştii veniţi la putere şi transformat în sediu al Partidului şi chiar într-un centru de coordonare a operaţiunilor locale ale serviciilor secrete sovietice (KGB). După ce a trecut prin mai multe måini, în 2002, clădirea a fost retrocedată proprietarilor de drept, care l-au våndut lui Adrian Petre. Intenţia iniţială a acestuia a fost să transforme imobilul în reşedinţă de familie. Lucrările de renovare au fost realizate inclusiv cu muncitori străini din Italia, Austria şi Polonia, iar la finalizarea lor s-a luat decizia transformării lui într-o unitate de cazare de lux.
Hotelul şi-a cåştigat rapid notorietatea pe piaţa bucureşteană, ceea ce a fost de natură să atragă şi oferte de cumpărare. Surse din cadrul agenţiilor imobiliare susţin că, iniţial, proprietarul ar fi fost dispus să våndă pentru suma de 13-14 milioane de euro. „Pe internet, hotelul este prezentat ca o vilă“, spune un reprezentant al Coldwell Banker. Într-adevăr, în portofoliul agenţiei Stoimpact, unitatea figurează la secţiunea case/vile la un preţ de vånzare de 15,5 milioane de euro. Contactat de revista Capital, agentul imobiliar care se ocupă de Carol Parc a spus că acesta a fost scos la vånzare la o lună de la deschidere.
Patru propuneri refuzate sec
Oferta de vånzare a hotelului a ajuns şi pe masa lui Gică Popescu, unul dintre jucătorii importanţi pe piaţa imobiliară, căruia i s-a prezentat hotelul în urmă cu cåteva luni. „Am fost contactat de cineva care mi-a propus să cumpăr unitatea, dar pe mine nu m-a interesat“, îşi aminteşte fostul fotbalist.
Potrivit agenţiilor imobiliare, Adrian Petre are la vånzare mai multe proprietăţi (clădiri şi terenuri) a căror valoare depăşeşte 20 de milioane de euro.
Pierderi de 300.000 de euro din cauza infrastructurii
Pentru anul acesta, omul de afaceri se aşteaptă la o cifră de afaceri de aproximativ 700.000 de euro. Mai mult, speră că în vara anului viitor gradul de ocupare a hotelului va creşte la 60%-65%. El spune că veniturile unităţii au fost afectate de lucrările efectuate de către municipalitate pe strada Suter, cea pe care se află hotelul. „Am refuzat toate starurile care au fost în Bucureşti, în ultima perioadă, din cauza străzii. În contractul cu vedetele sunt incluse clauze foarte dure privind lucrările din zonele apropiate hotelului“, spune Petre. Mai precis, în zona în care sunt cazate vedetele nu trebuie să fie executate lucrări sub nicio formă, în caz contrar, artistul poate alege să se cazeze într-o altă unitate hotelieră, iar costurile vor fi suportate de către Carol Parc. Astfel, proprietarul hotelului a pierdut încasări de aproximativ 300.000 de euro, doar din cazare. „Am vrut să mă implic financiar în rezolvarea problemei infrastructurii străzii, dar cineva îşi bate joc de noi din moment ce nu rezolvă această problemă“, spune Adrian Petre. Astfel, toate aceste mici probleme contribuie la scăderea preţului hotelului în cazul unei posibile tranzacţii, adaugă acesta.
În Bucureşti, cea mai mare tranzacţie hotelieră a anului trecut a fost achiziţia hotelurilor Opera, Venezia, Capitol şi Palace de către Africa Israel Investments. Valoarea tranzacţiei a fost de peste 18 milioane de euro.
«Eu nu vånd pentru că nu am o ofertă concretă. Ofertele primite pånă acum au fost mult prea mici şi nu le-am acceptat.»
Adrian Petre, proprietar Carol Parc Hotel
16 mil. euro este suma oferită de un investitor pentru hotelul Carol Parc. Deşi reprezintă aproape de trei ori suma investită, proprietarul nu acceptă oferta
Alte tranzactii / hoteluri
STIL
Omul de afaceri Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, a cumpărat anul trecut hotelul Stil amplasat în Băneasa. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la trei milioane de euro. Hotelul are 30 de camere şi a fost construit în anul 2004 de către oameni de afaceri romåni.
CERNA
Situată în apropierea Gării de Nord, unitatea a fost achiziţionată de către compania Metis Capital, valoarea tranzacţiei fiind de 2,6 milioane de euro. Hotelul are o suprafaţă de 1.643 metri pătraţi, cinci etaje şi 90 de camere.
GOLDEN TULIP SKYGATE
Amplasat în apropierea Aeroportului Henri Coandă, hotelul a fost achiziţionat de către grupul austriac Warimpex Finanz & Beteiligung de la Romanian American Enterprise Fund şi alţi doi acţionari. Hotelul a fost deschis în anul 2001 şi dispune de 108 camere.
GOLDEN TULIP
Un alt hotel sub brandul Golden Tulip (cel de pe Calea Victoriei – n.red.) a fost preluat de către compania Atlas Estates de la BNB Victoria Tower. Hotelul a fost construit în 2005 şi are 82 de camere, clasificate la trei şi patru stele.