Printre brokeri, somajul nu reprezinta o noutate. Intreaga piata se afla in recesiune de un an. Mari sperante nu sunt pentru viitorul apropiat. „Este de prisos sa discutam despre perspective de crestere in ceea ce priveste piata romaneasca, atat timp cat aprecierile investitorilor sunt defavorabile din cauza riscului de tara ridicat si a problemelor sociale, politice si economice. Actiuni ale unor companii interesante sunt, inca, de vanzare la preturi incredibil de mici”, se arata intr-un raport recent al Erste Bank. Nici macar pentru acestea nu sunt asteptate performante pe termen scurt.
In acest context, nici nu este de mirare valoare redusa a tranzactiilor si, implicit, a decontarilor. Trebuie spus insa ca topul realizat de Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare nu ia in calcul tranzactiile cross, in interiorul aceleiasi SVM, si nu indica nici decontarile realizate pentru Fondul Proprietatii de Stat. Ceea ce este de remarcat la topul alcatuit pentru luna ianuarie este faptul ca acesta e dominat de societati de brokeraj de dimensiuni mai mici, care nu au aparut pana acum pe pozitii de lider in nici unul dintre topurile anterioare.
Explicatia poate fi gasita daca sunt analizate ofertele de cumparare. In luna ianuarie s-a inregistrat o adevarata avalansa de astfel de operatiuni, in majoritate intermediate de companiile de brokeraj aflate in primele locuri ale topului. Este cazul Active International, Gelsor, Actinvest, Interfond, Mobil Invest. Primul plasat in top, Monynvest, a reusit o suma totala a decontarilor de 15 miliarde lei din 16 tranzactii. In total, 1,7 milioane actiuni. In medie, 106.000 actiuni pe tranzactie, ceea ce arata ca multe dintre titluri au fost transferate prin tranzactii speciale.
A doua SVM pe lista, General Investment Group, nu a decontat decat pe jumatate suma primei clasate: 8 miliarde lei din 116 tranzactii.
In total, numai 30 brokeri, din cei 155 care au decontat tranzactii prin SNCDD in luna ianuarie, au avut decontari de peste un miliard lei. In plus, mai poate fi remarcat faptul ca ultima pe lista, SVM Goldring, a avut o singura tranzactie cu 39 actiuni (un certificat de actionar) si o valoare de 78.000 lei.
Asa dupa cum arata clasamentul lunii ianuarie, multi dintre acesti intermediari nu reusesc sa acopere nici macar cheltuielile de functionare. De profit nici nu se poate pune problema. Este de asteptat ca, mai devreme sau mai tarziu, actionarii sa decida inchiderea operatiunilor de brokeraj. Toate conditiile in acest sens au fost deja create