Ofertele publice se transforma i unele cazuri i licitatii, cind apar noi concurenti care ofera preturi mai bune pentru actiunile emitentului. in prezent, de exemplu, pentru preluarea a 49,9% din actiunile societatii timisorene Mectrans, se afla i cursa doi ofertanti, Confort SA si Patrizio Corro. O a treia oferta, facuta de Timco SA, a expirat la data de 5 martie a.c., pretul de 35.000 lei/ actiune fiind si cel mai mic. Cel mai bun pret de pina acum este cel oferit de Confort SA, 55.000 lei/ actiune, fata de 39.000 lei/actiune la cit coteaza celalalt concurent o actiune Mectrans. Societatea timisoreana este specializata i lucrari de constructii, dispunind de utilaje grele si alte facilitati pentru lucrari de volum mare.
insa cea mai lunga perioada de ofertare pentru o societate listata pe Rasdaq apartine fara idoiala licitatiilor facute pentru Hotelul Apollo din Mamaia, primele iscrieri i
cursa privatizarii, fiind facute ica de la iceputul anului trecut. Batalia s-a desfasurat itre CNS Cartel Alfa si o persoana fizica, Petre Mihail. Hotelul Apollo, care a declansat asemenea pasiuni, este o constructie clasica, parter plus patru etaje, intentia sindicalistilor constind i transformarea acestuia itr-un centru de perfectionare a propriilor membri. Hotelul a facut parte din patrimoniul SC Mamaia SA si a fost transformat i societate independenta de catre FPS pentru a fi privatizat cu usurinta, jocurile de interese blocind isa vinzarea acestuia. Cartelul Alfa detine 26% din actiuni, restul de 73% fiind i administrarea fostului FPS, actualul APAPS. Ultima oferta de preluare a apartinut lui Petre Mihail si a expirat pe data de 10 martie a.c., fara sa fi reusit sa obtina vreun titlu la pretul de 145.000 lei/actiune. Fata de evaluarea facuta chiar de FPS, i primavara anului 2000, de 90.000 lei/ actiune, valoarea propusa cu ocazia ultimei oferte publice de 145.000 lei ar fi trebuit sa se finalizeze cu privatizarea activului, mai ales ca s-a promis privatizarea tuturor hotelurilor pina la sfirsitul anului.
Compania Tofan Holding intentioneaza sa achizitioneze un numar de 2.699.575 din actiunile Victoria Floresti, reprezentind 37,6% din capitalul social al societatii, si 901.899 (30% din capitalul social) actiuni ale Silvaniei Zalau. Ambele societati fac parte din Tofan Holding SA si sunt producatoare de anvelope, camere de aer, articole tehnice de cauciuc si alte produse specifice. Preturile oferite sunt 50.000 lei pentru o actiune Victoria Floresti si 25.000 lei pentru una Silvania. Oferta Tofan Holding a determinat o apreciere a cotatiilor pentru Victoria Floresti, care s-au tranzactionat i data de 15 martie cu 48.000 lei/actiune. in prezent actiunile acestei societati sunt detinute de Tofan Holding – 62,38%, si doua fonduri de investitii cipriote, Plantop Ltd. si Danefield Ltd. cu 13,23%, respectiv 8,74% si alti actionari – 13,61%. La Silvania Zalau, se vizeaza preluarea pachetului detinut de Danefield Ltd, de 26,4% din capitalul social, restul de 3,6% fiind detinut de micii actionari. Pentru ambele societati oferta facuta vizeaza preluarea acestora i proportie de 100% de catre Tofan Holding.
SNP Petrom a preluat un pachet important de actiuni ale Petrom Avation (Romarc Fuel) la sfirsitul anului trecut, vizind extinderea activitatii si i domeniul aprovizionarii aeronavelor cu combustibil. Cum reusise sa detina doar 33,32% din capitalul social al societatii, icearca cistigarea unei pozitii de control prin majorarea cotei la 33,34%. Prima oferta publica lansata i 27.12.2000 la pretul de 550 lei/ actiune pentru ica 0,02% din capitalul social nu a fost icununata de succes, aflindu-se i desfasurare o noua oferta la 900 lei/actiune, superioara cotatilor din piata, care oscileaza i jurul valorii de 800 lei/ actiune. Cresterea lichiditatii acestor titluri indica posibilitatea ca de aceasta data Petrom sa reuseasca sa dobindeasca pozitia de control i societate.
Pentru societatea Nicovala din Sighisoara, oferta publica de cumparare a 100% din capitalul social al societatii a reprezentat de fapt mutarea principalului actionar i Cipru. Astfel, Nicovala Holdings Ltd, a reusit sa cumpere la pretul de 500 lei/actiune, cu 50% mai putin decit cotatia din piata, itreg pachetul detinut de Ploutarchos Evlogimenos, reprezentind 70% din capitalul social. SIF Transilvania este al doilea actionar semnificativ la Nicovala, cu 23,7%. O alta oferta publica reluata este cea initiata de catre SC Petrobanat Holding SRL, pentru 30% din capitalul social al Foraj Sonde Bascov. Petrobanat recidiveaza, anul trecut icercind acelasi lucru de doua ori.