Articolul 138 din Ordonanta nr. 28/ 2002, aprobata prin Legea nr. 525/iulie 2002 stabileste ca actionarul care detine mai mult de 90% din titlurile emise de companie este obligat sa faca oferta publica de preluare la un pret stabilit pe baza reglementarilor
CNVM si, ulterior, sa retraga compania de la tranzactionare pe pietele reglementate. Exceptie fac companiile la care actionar cu peste 90% este statul roman, cum este SN Petrom, unde statul detine 94,7% din actiuni.
Actionarii celor sase companii cotate la Bursa de Valori care intra sub incidenta articolului 138 din OUG nr. 28 s-au dovedit mai grabiti decat CNVM si au pregatit oferta de preluare inainte sa apara normele metodologice de aplicare. Astfel, oferta de preluare pentru Raiffeisen Banca Agricola a fost aprobata la un pret de 526 lei/ actiune, de trei ori mai mic decat pretul din piata. Oficializarea acestei informatii a condus la prabusirea pretului pentru actiunile Dacia Pitesti, companie aflata in aceeasi situatie, la care grupul francez Renault detine 92,72% din actiuni. Actionarii minoritari de la Dacia sperau sa primeasca un pret de aproximativ 5.000 lei/actiune, apropiat de cel oferit de Renault pentru actiunile cumparate de la FPS si de valoarea activului net reevaluat.
In ton cu aceste sperante s-au dovedit a fi si criteriile de stabilire a pretului, publicate de CNVM o zi mai tarziu. Astfel, pentru investitorii care detin mai mult de 90% din actiuni prin cumparare de la FPS, CNVM va lua in calcul pretul platit de investitor, corectat cu inflatia si cu valoarea actiunii determinata printr-un raport de evaluare. Aceasta informatie nu a fost in masura sa convinga investitorii. Pretul actiunilor Dacia nu numai ca nu a revenit, dar a scazut in continuare, ajungand sub 1.000 lei/actiune. Lucrurile aveau sa se lamureasca vineri, la mai putin de 24 de ore de la publicarea acestor criterii, cand CNVM transmite un comunicat prin care suspenda autorizarea ofertelor publice de preluare lansate conform Ordonantei nr. 28/2002, motivand ca reglementarile privind criteriile de determinare a unui pret echitabil sunt inca in curs de elaborare. Exceptate de la aceasta suspendare au fost doar ofertele de preluare a Raiffeisen Bank si Filatura Negresti. Pentru celelalte companii la care actionarul majoritar detine mai mult de 90% din actiuni, CNVM a lasat sa se inteleaga ca principiile de calcul al pretului echitabil din aceste oferte de preluare ar mai putea suferi modificari, pana la publicarea lor in Monitorul Oficial.
Ofertele de preluare au crescut riscul la Bursa
29 august 2002, 12:00
Ultima modificare în 29 august 2002, 15:00
Articolul 138 din Ordonanta nr. 28/ 2002, aprobata prin Legea nr. 525/iulie 2002 stabileste ca actionarul care detine mai mult de 90% din titlurile emise de companie este obligat sa faca oferta publica de preluare la un pret stabilit pe baza reglementarilor CNVM si, ulterior, sa retraga compania de la tranzactionare pe pietele reglementate. Exceptie fac companiile la care actionar cu peste 90% este statul roman, cum este SN Petrom, unde statul detine 94,7% din actiuni. Actionarii celor sase comp
Etichete: arhiva,
prelua
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Metode de masurare a performantelor managerilor in conducerea echipei
- Secretarele, directorii de vara ai companiilor
- Fondurile castiga investitori
- Un document oficial deschide lupta BNR-Guvern
- Stiri IT
- Propaganda subtire, cu statistica se tine
- Operatorii Rasdaq aplica solutia finala
- Instanta, solutia finala
- Viata romanilor a fost incredintata companiilor straine
- Pantofii lui Lucescu s-au gaurit in talpa