Ofertele pentru lucrările la reactoarele 3 şi 4 pot fi depuse până la 15 decembrie

EnergoNuclear aşteaptă până la 15 decembrie ofertele sau cererile de participare pentru lucrările de inginerie şi construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, estimând proiectul la 3,2 miliarde de euro, fără TVA. Contractul prevede lucrări de inginerie, procurare, construcţie şi punere în funcţiune pentru finalizarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclear electrice de la Cernavodă, conform anunţului de participare publicat de companie. Termenul de finaliza

EnergoNuclear aşteaptă până la 15 decembrie ofertele sau cererile de participare pentru lucrările de inginerie şi construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, estimând proiectul la 3,2 miliarde de euro, fără TVA.

Contractul prevede lucrări de inginerie, procurare, construcţie şi punere în funcţiune pentru finalizarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclear electrice de la Cernavodă, conform anunţului de participare publicat de companie.

Termenul de finalizare al contractului, care nu va fi împărţit în loturi, este de 64 de luni de la data atribuirii.

„Pentru etapa de calificare a procedurii, nu se cere garanţie de participare. Pentru etapa de negociere a procedurii garanţia de participare va fi de patru milioane de euro, cu o valabilitate de 360 zile”, se arată în anunţ.

Finanţare, din mai multe surse

Lucrările vor fi finanţate din mai multe surse, precum bănci comerciale şi instituţii financiare, agenţii multilaterale sau de creditare a exporturilor. Una dintre cerinţele adresate ofertanţilor este ca media anuală a cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani să fie de cel puţin un miliard de euro.

Lucrările vor fi atribuite prin negociere, pentru oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic în ceea ce priveşte criteriile enunţate în caietul de sarcini, în invitaţia de a prezenta o ofertă sau de a participa la negociere, sau în documentul descriptiv.

Construcţia celor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalată în centrala de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica. Cele două reactoare aflate în funcţiune asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate la nivel naţional.

EnergoNuclear este controlată în proporţie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica, deţiută, la rândul ei, de stat, prin intermediul Ministerului Economiei. Ceilalţi acţionari ai societăţii de proiect sunt RWE (Germania), Enel (Italia), GDF SUEZ) Franţa) şi CEZ (Cehia), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni.