Economia în ansamblu continuă să se miște haotic și într-o direcție nu prea bună. Cu toate acestea, piața de capital păstrează un randament pozitiv față de finele anului trecut, iar perspectivele se îmbunătățesc. Lichiditatea scăzută, pe de o parte, și sumele disponibile pe piață, pe de altă parte, au convins brokerii și formatorii de piață să aducă tot mai multe instrumente de investiție. Și se anunță tot mai multe și în perioada următoare.
Printre cele mai recente anunțuri este și cel referitor la oferta publică inițială (IPO) a companiei Hidraulica Uzina Mecanică Plopeni, intermediată de Confident Invest. Oferta se derulează în perioada 12 noiembrie – 3 decembrie și cuprinde 97 de milioane de acțiuni la un preț de subscriere de maximum 0,125 lei pe acțiune. Ceea ce înseamnă că Hidraulica ar putea obține 12,12 milioane lei.
Hidraulica are, în prezent, un capital social de 13,69 milioane lei, de împărțit în 136,9 milioane de acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei. În cazul în care oferta va fi subscrisă de două ori, va fi aplicat prețul maxim, în caz contrar urmând a fi redus prețul, până la un minim de 0,11 lei, dacă cererea va fi mai mică decât oferta.
Producătorul de pompe hidraulice a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 11,21 milioane lei, în scădere de la 17,5 milioane lei în 2008, și un profit net de aproape 5.500 lei, față de 1,25 milioane lei în perioada anterioară. Gradul de îndatorare a companiei la jumătatea acestui an era de 58%, având deschise linii de credit neutilizate. Investițiile realizate anul trecut s-au ridicat la peste 0,6 milioane lei.
Fond cu investiții în aur
Următorul produs ce va fi lansat tot prin IPO este iFond Gold, un fond închis de investiții de la Intercapital Investment Management, care ar trebui să urmeze succesul iFond Financial Romania, lansat în vara acestui an. Oferta de constituire a IFond Gold se desfășoară în perioada 9-29 noiembrie și cuprinde 10.000 de unități de fond, cu o valoare de 200 de lei.
Fondul se va baza pe investiții în aur, mai exact în companiile din industria minieră cu activități de extracție a metalului prețios. Circa 40% din activul iFond Gold va fi plasat în acțiunile companiei canadiene Gabriel Resources, listată la Toronto Stock Exchange (TSE), companie care deține majoritar proiectul românesc Roșia Montană, cu rezerve estimate de 314 tone de aur și 1.480 de tone de argint.
Cotația titlurilor Gabriel Resources s-a dublat în ultimul an, ajungând până la 7,2 dolari canadieni. De asemenea, 20% din activul fondului va fi plasat în acțiunile companiei canadiene European Goldfields, listată tot la TSE, care, tot prin Gabriel Resources, deține majoritar proiectul de la Certej, cu rezerve de 75 de tone de aur și 538 tone de argint.
Restul de 40% din iFond va fi plasat în acțiuni ale unor companii cu activități în același domeniu, cum ar fi New Gold Inc., cu exploatări în SUA, Mexic, Australia, Canada și Chile, Novagold Resources Inc., cu exploatări în SUA, Alamos Gold Inc., cu mine în Mexic și Turcia, Allied Nevada Gold Corp., cu exploatări în SUA, și Yamana Gold Inc., cu mine în Brazilia, Chile și Argentina. În cazul în care oferta va fi suprasubscrisă, Intercapital poate majora numărul de unități scoase la vânzare până la 50.000. Încheierea cu succes a ofertei este garantată de Intercapital Invest.
Instrumente derivate pe indici europeni
Și BT Asset Management lansează un nou fond, bazat pe indicele Austrian Traded Index (ATX) și denumit BT Index Austria ATX. Fondul, care nu va fi listat la BVB, este primul cu denominare în euro de la BT AM prin care se investește pe o piață externă. BT AM devine astfel prima companie de administrare a investițiilor din Europa de Est care a primit o licență din partea Bursei din Viena pentru a utiliza ATX.
„Am ales ATX deoarece companiile din componența acestuia au, în marea lor majoritate, operațiuni atât pe piața din Austria, cât și pe piețele din Europa Centrală și de Est, ceea ce înseamnă că BT Index Austria ATX va oferi expunere și pe o piață matură, dar și pe economiile emergente din regiunea noastră“, a declarat Radu Hanga, director general al BT Asset Management.
La BVB a început, săptămâna trecută, și tranzacționarea noii emisiuni de certificate emise de Erste Group Bank disponibilă în cadrul sectorului Produse Structurate, categoria Certificate. Astfel, certificatul Turbo Short cu simbolul EBDAXTS2, cu activ suport pe indicele german Dax, va avea un preț de exercitare de 7.750 euro și data maturității pe 30 septembrie 2011.
Erste Group urmează să aducă la BVB, pe sistemul alternativ de tranzacționare, și instrumente de tranzacționare bazate pe acțiunile concernului Daimler, însă anunțul nu a fost încă făcut public.
Piața autohtonă așteaptă în continuare majorarea interesului investitorilor și, implicit, a lichidității. Cum, conform studiului de piață realizat de Prognosis, fondurile disponibile achiziționării de acțiuni sunt utilizate doar în proporție de jumătate, bani sunt. Dar mai trebuie și atrași din buzunarele investitorilor.

10 mil.
lei este suma maximă pe care ar putea să o atragă oferta iFond Gold al Intercapital Investment Management în cazul suprasubscrierii
.