Practic, veniturile pe care le realizează firma din țară sunt transferate prin contracte de servicii încheiate cu un offshore, iar astfel s-au redus profiturile impozabile ale firmei românești. Costurile înființării unei astfel de firme pornesc de la câteva sute de euro, iar impozitul plătit în țară devine mic sau tinde spre zero, în timp ce profiturile sunt retrase din conturile companiei deschise într-un astfel de paradis fiscal și sunt utilizate fără să mai fie nevoie de achitarea anumitor impozite. Oricine își poate deschide un offshore, dacă deține banii necesari pentru înființare. Mai ales că, legislația românească permite ca această procedură să fie legală, în contextul în care Fiscul nu descoperă, după un control, că acele contracte de prestări servicii prin care se transferă câștigurile sunt doar o modalitate de a scăpa de impozite. În teorie, firmele offshore pot fi înființate în orice țară din lume, însă nu peste tot se obțin și avantaje fiscale. Țări care nu impozitează aceste sume sunt Andora, Belize, Cipru, Elveția, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insulele Seychelles, Liechtenstein, Luxembourg sau Malta.

Cipru

Regimul offshore din Cipru s-a schimbat, ca parte a aderării la UE, și ca urmare a acordurilor încheiate cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica (OCDE). Cipru a fost exclus de OCDE din iunie 2000 de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, în schimbul angajamentului de a modifica practicile sale fiscale. În aprilie 2009, Cipru a fost pus pe “lista albă”, OCDE a jurisdicțiilor offshore care au “pus în aplicare în mod substanțial”, standardele de transparență privind firmele offshore impuse la nivel internațional, potrivit infiinatreoffshore.ro. Aici, costul de înființare al unei firme este de 1.500 de euro și include înființarea, sediul, înregistrarea nr. TVA, integrarea VIES și audit anual. Privind contabilitatea, se achită anual o taxă de 2.500 de euro.

Elveția

Elveția are unul dintre cele mai înalte nivele de calitate a vieții de pe întreg mapamondul. Țara este împărțită în 26 de cantoane, iar fiecare canton și fiecare comunitate are un sistem de impozitare diferit. Tot mai multe organizații internaționale își stabilesc sediile reprezentative aici. Termenul de companie offshore nu este utilizat de legislația elvețiană sau în descrierea unei firme, cu toate că oferă privilegii fiscale întâlnite în alte jurisdicții offshore. Aici, costul de înființare al unei firme este de 7.000 de franci elvețieni iar taxa pe sediu de 1.500 de franci elevețieni, în timp ce directorul nominal 4.000 de franci. Contabilitatea se plătește în funcție de volumul de activitate.

Belize

Belize este o jurisdicție offshore convenabilă pentru afaceri, în contextul în care firma de tip offshore de aici este una cu răspundere limitată care nu plătește impozite și nici nu se supune controlului valutar. Aici, costul de înființare al unei firme este de 790 de euro, iar al unui cont bancar de 490 de euro.

Panama

Panama este un veritabil centru comercial și bancar, bine cunoscut și respectat în întreaga lume. Aici, legea care a stat la baza înființării de companii in Panama este Legea corporațiilor din 1927 din Republica Panama. Costul de înființare al unui offshore este de 790 de euro, iar al unui cont bancar: 490 euro.

Insulele Seychelles

Situate la câteva mii de mile în largul coastei de est a Africii, grupul de 115 insule reprezintă unul dintre cele mai atractive paradisuri fiscale din lume datorită taxelor guvernamentale reduse și a zonei de comerț liber.

  • Legislaţie hibridă Drept Comun / Drept Civil;

  • Taxe mici la înfiinţare firme (100 de dolari pentru IBC / 1000 de dolari pentru CSL);

  • Zero taxe pentru societăți offshore de tip IBC;

  • 1,5% impozit pentru societăți rezidente și Societăți cu Licență Specială (CSL);

  • Înființare firmă offshore în maxim 24 de ore

  • legislație modernă care să permită și reglementeze companii offshore, bănci offshore, fonduri mutuale, fonduri de hedging, precum și parteneriate limitate;