CITEŞTE ÎNTREG INTERVIUL PE DIGI24

Moderator: Partenerii europeni au stabilit un termen limită de şase luni pentru renunţarea la vizele pentru cetăţenii mai multor ţări europene, inclusiv România. Analizează SUA această posibilitate de eliminare a vizelor pentru SUA în şase luni?

Duane Butcher: Cred că este greu de crezut că vom reuşi să eliminăm vizele pentru SUA pentru toate cele cinci ţări rămase în acest termen. Aşa cum ştiţi probabil, administraţia încearcă să schimbe legislaţia actuală, astfel încât cele cinci ţări rămase să poată intra mai uşor în programul Visa Waiver. Nu s-ar întâmpla imediat, trebuie semnate multe tratate, există cerinţe importante privind cooperarea în lupta împotriva infracţionalităţii internaţionale şi a terorismului, însă dacă legislaţia adoptată de Senat şi susţinută de Casa Albă este adoptată de Camera Reprezentanţilor, cele mai multe, dacă nu toate cele cinci ţări rămase, ar intra mult mai rapid în programul Visa Waiver.

Moderator: Una dintre condiţii este această rată a refuzurilor de 10%. Ne puteţi spune de ce a fost stabilită la 10%, nu la 9% sau 19%?

Duane Butcher: De fapt, pragul actual este de 3%. Pentru includerea în programul Visa Waiver pragul este de 3%. Nu ştiu cum s-a stabilit pragul de 10%, este inclus în legea adoptată de Senat, dar important pentru telespectatorii dumneavoastră este că acel prag poate fi atins de către România şi alte ţări din regiune nu în 20 de ani, ci în următorii câţiva ani, şi este foarte rezonabil. Ar trebui să spun că în ce priveşte cerinţele referitoare la cooperarea instituţiilor de aplicare a legii şi la lupta împotriva terorismului, România fie le-a îndeplinit deja, fie le va îndeplini curând. Facem mari eforturi să încheiem acorduri pentru a avea totul pregătit, sperând că legislaţia va fi adoptată şi că rata refuzurilor va scădea sub 10%.

Moderator: Probabil cerinţele legate de viză nu sunt un obstacol pentru investiţiile americane dar anul trecut au existat tulburări politice care au periclitat cumva posibilitatea creşterii investiţiilor americane în România. Cum vedeţi situaţia acum? S-a clarificat cumva situaţia politică în România sau este loc de mai bine?

Duane Butcher: Referindu-mă scurt la chestiunea vizelor, cred că programul Visa Waiver ar stimula întrucâtva economia, ar fi bine ca românii să călătorească liber în SUA, ar ajuta puţin. Un posibil obstacol ar fi o potenţială introducere a vizelor pentru americanii care călătoresc în Europa de Vest. Cred ca acest lucru ar avea consecinţe economice negative de ambele părţi ale Atlanticului. Cât despre atractivitatea României pentru investitorii americani, aceasta este întrebarea cea mai dificilă, un subiect care solicită o mare parte a timpului meu şi al Ambasadei. Este clar că România este o destinaţie atractivă. Are o situare geografică foarte bună, face parte din UE, are forţă de muncă bine pregătită. Investitorii americani şi alţi investitori străini relatează în general experienţe pozitive. Mulţi dintre ei se gândesc să-şi suplimenteze investiţiile. Cu toate acestea, ca peste tot, există loc de mai bine iar noi pledăm nu în favoarea unei companii anume, ci pentru mai multă stabilitate, previzibilitate şi transparenţă şi credem că acelea sunt sectoare în care investiţiile, nu doar americane, ci şi internaţionale şi româneşti, ar creşte dacă aceste lucruri s-ar îmbunătăţi. Întrebaţi de stabilitate politică. Aceasta este legată de transparenţă, previzibilitate. Dacă nu ştiu la ce să se aştepte de la un guvern, de la un parlament, investitorii nu vor acţiona. E ceea ce fac nu doar investitorii americani. Îţi doreşti să ştii că banii tăi sunt în siguranţă. E minunat să ştii că vei avea forţă de muncă foarte bine pregătită, că vei găsi competenţele de care ai nevoie, dar dacă nu ştii ce se va întâmpla cu Codul Fiscal, cu Codul Insolvenţei sau cu cel al audiovizualului…

15 mari companii americane încearcă să convingă Congresul SUA că România ar trebui introdusă în Programul Visa Waiver

Procedura greoaie prin care românii obţin vize pentru Statele Unite reprezintă un obstacol pentru afacerile americane în România, susţine preşedintele Consiliului de Afaceri Româno-American, Eric Stewart.

El a declarat pentru RADOR că cele 15 mari companii americane membre ale Consiliului încearcă să convingă Congresul Statelor Unite că România ar trebui introdusă în Programul Visa Waiver.

"Este foarte dificil pentru afaceri dacă românii şi americanii nu pot călători uşor între cele două ţări, dar este important să nu uităm că incapacitatea noastră de a adopta legislaţie mai uşoară pe vize în Congres nu are nimic de-a face cu România, ci cu subiecte ca imigraţia sau dezbaterea privind emisfera vestică. Este păcat că România nu este inclusă în Visa Waiver", a spus Eric Stewart.

"Consiliul nostru s-a angajat să lucreze intens în această privinţă, avem mulţi membri noi în Congres şi atât eu, cât şi reprezentanţi ai companiilor din Consiliul de Afaceri Româno-American le-am explicat că ţinem în afara Programului Visa-Waiver unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai noştri", a mai spus Stewart.

Din Consiliul de Afaceri Româno-American fac parte mari companii ca Chevron, ExxonMobil sau Johnson & Johnson, care sunt implicate în dezvoltarea laturii economice a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România.