Vladimir Putin are resurse nebănuite pentru a-și duce mai departe războiul în Ucraina, susțin responsabili din SUA.
Americanii acuză mercenarii ruși din celebrul Grup Wagner că exploatează resursele naturale din țări a fricane precum Republica Centrafricană, Mali, Sudan, pentru a ajuta la finanțarea războiului Moscovei.
O acuzație pe care Rusia a respins-o imediat, catalogând-o drept „un acces de furie anti-rusă”.
Așa ar fi alimentată mașinăria de război a Rusiei
Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat recent că oamenii din Grupul Wagner exploatează resursele naturale ale Africii, iar „aceste câștiguri nedorite sunt folosite pentru a finanța mașinăria de război a Moscovei în Africa, Orientul Mijlociu și Ucraina”, scrie The Guardian.
„Nu vă amăgiți! Oamenii din Africa plătesc un preț mare pentru practicile de exploatare ale Grupului Wagner și încălcările drepturilor omului”, a declarat Thomas-Greenfield la o reuniune a Consiliului de securitate ONU privind finanțarea grupurilor armate prin traficul ilicit de resurse naturale din Africa.
Grupul Wagner, format în special din veterani ai forțelor armate ruse, a luptat în Libia, Siria, Republica Centrafricană, Mali, și în alte țări. Grupul este considerat „armata privată a lui Putin”, fiind fondat în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea și a început să sprijine separatiștii pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Când și de ce a apărut ideea creării unei armate de mercenari
Inițial, ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a provocat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţii în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile sale nu intrau în statisticile oficiale.
Grupul Wagner a fost prezent în ultimii ani în Libia, cu 800-1000 de militari. Compania privată i-a sprijinit pe insurgenţii generalului Khalifa Haftar oferindu-i suport tehnic, și participând direct în bătălii
Occidentul, China și Rusia își dispută resursele naturale ale Africii
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a replicat, spunând că regretă faptul că Thomas-Greenfield a ridicat problema „sprijinului Rusiei pentru partenerii africani”. „Acest lucru demască planurile și scopurile lor reale. Este ceea ce au nevoie cu adevărat de la țările africane”, a spus Nebenzia.
Invadarea Ucrainei a intervenit într-un moment de rivalitate sporită între Occident, China și Rusia în ceea ce privește resursele naturale, comerțul și legăturile de securitate ale Africii. Unele state își fac griji că vor fi prinse în mijlocul unei rivalități geopolitice intense.
Mercenari, campanii de dezinformare, tranzacții cu arme pentru resurse și trafic de metale prețioase
Influența tot mai mare a Rusiei în Africa, în ultimii ani, a fost, în mare parte, rezultatul utilizării de către Moscova a unor mijloace neoficiale – desfășurarea de mercenari, campanii de dezinformare, tranzacții cu arme pentru resurse și trafic de metale prețioase. Aceste instrumente, cu costuri reduse și cu impact ridicat, sunt folosite de obicei în sprijinul liderilor africani izolați, cu o legitimitate îndoielnică. Sprijinul Rusiei pentru astfel de lideri din Republica Centrafricană, Mali și Sudan a fost vital pentru menținerea lor la putere.