Administraţia SUA nu are indicii că Rusia ar intenţiona să utilizeze arme nucleare în conflictul cu Ucraina, afirmă un oficial de la Washington, după o conversaţie între oficiali militari din cele două ţări.
SUA nu au indicii că Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina
Nu există indicii că Rusia a decis să utilizeze arme nucleare, biologice sau chimice împotriva Ucrainei, a declarat un oficial american, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.
Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, a discutat luni, prin telefon, cu Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, pe fondul acuzaţiilor Moscovei că Ucraina ar intenţiona să lanseze un atac radiologic.
Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră „o acţiune falsă de transparenţă”. Acuzaţiile Rusiei au fost respinse şi de Franţa, Marea Britanie şi NATO.
Ucraina susţine că Rusia pregăteşte un atac radiologic pe care îl va atribui armatei ucrainene.
Retorica nucleară a lui Putin, periculoasă și iresponsabilă
De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că nu va dezvălui exact cum vor răspunde aliaţii la un eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina, dar a precizat că vor fi consecinţe severe.
„Vor fi consecinţe severe dacă Rusia utilizează arme nucleare, orice fel de arme nucleare împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg la conferinţa de presă de după reuniunea miniştrilor apărării.
„Nu voi spune exact cum vom răspunde, dar asta va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost încălcată”, a adăugat el.
„Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate”, a declarat totuşi secretarul general al NATO. El a precizat că scopul fundamental al mijloacelor nucleare de descurajare ale NATO este menţinerea păcii şi prevenirea coerciţiei împotriva aliaţilor.
Cu acelaşi prilej, şeful NATO a transmis că „retorica nucleară a lui (Vladimir) Putin este periculoasă şi iresponsabilă. Nu vom fi intimidaţi”.