Oficial american: Vladimir Putin ar trebui arestat de orice țară care a aderat la Curtea Penală Internațională!

Sursă: Kremlin.ru

Se strânge lațul în jurul lui Vladimir Putin! După ce, săptămâna trecută, Curtea penală Internaționala (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Anthony Blinken, secretar de stat american, a spus, miercuri, că orice stat care a aderat la CPI ar trebui să-i pună cătușele liderului rus dacă acesta intră pe teritoriul țarii respective.

Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că orice țară europeană care este parte la Curtea Penală Internațională (CPI) ar trebui să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cazul în care acesta intră pe teritoriul statului respectiv.

„Cred că oricine este parte la (tratatul privind) Curtea (Penală Internațională) ar trebui să își îndeplinească obligațiile”, a declarat Blinken. Secretarul de stat american a fost audiat în cadrul unei comisii a Senatului de la Washington, precizează CNN.

Blinken nu crede ca Putin va vizita SUA prea curând

Antony Blinken nu a dat însă un răspuns la întrebarea dacă autoritățile americane l-ar preda pe președintele rus la CPI dacă acesta ar veni în SUA. El s-a limitat să precizeze că Statele Unite nu au aderat la Curtea Penală Internațională – al cărei Tratat a fost semnat de 123 de state – și a adăugat:

„Nu cred că are planuri de a călători aici (în SUA) în curând”. Cea mai recentă vizită a președintelui rus în SUA a fost în 2015, în mandatul președintelui Barack Obama.

Cu două excepții – vizita în două republici ex-sovietice și cea în Iran – nu sunt cunoscute vizite externe ale lui Putin după declanșarea războiului în Ucraina.

Putin și Maria Lvova-Belova, acuzați de CPI

Săptămâna trecută, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus pentru presupuse crime de război legate de deportarea de copii ucraineni în Rusia.

În 17 martie ac. Curtea Penală Internațională (CPI / ICC) a publicat anunțul  privind emiterea a două mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova.

Acuzația exactă la adresa președintelui rus este că poate fi făcut „responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii)”.

Un raport susținut de SUA, publicat luna trecută de cercetătorii de la Universitatea Yale, arată că Rusia a deținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni în cel puțin 43 de tabere și alte facilități, ca parte a unei „rețele sistematice pe scară largă”.

Țările în care Vladimir Putin ar putea fi arestat

Curtea Penală Internațională afirmă pe site-ul său că 123 de țări au ratificat Statutul de la Roma, adoptat în 1998 și intrat în vigoare în 2002, prin care a fost creat tribunalul permanent pentru crime de război.

Dintre acestea, 33 sunt state africane, 19 sunt state din Asia-Pacific, 18 sunt state din Europa de Est, 28 sunt state din America Latină și Caraibe, iar 25 sunt state din Europa de Vest și alte state occidentale.

Nici Rusia și nici Ucraina nu sunt membre ale CPI. Cu toate acestea, Kievul a acordat instanței de la Haga competența de a urmări penal crimele comise pe teritoriul său, după invazia lansată de Moscova anul trecut.

Dintre țările care nu au semnat tratatul de aderare se numără China, alături de alte câteva de state precum Turcia, India, Etiopia, Indonezia, Irak, Coreea de Nord și Arabia Saudită.

Alte țări au semnat statutul, dar parlamentele lor nu l-au ratificat niciodată. Printre acestea se numără Statele Unite, Rusia, Egipt, Iran, Israel, Sudan și Siria.