"În primul rând, preferinţa mea ar fi ca Grecia să rămână în interiorul uniunii monetare. În al doilea rând, este responsabilitatea Greciei să asigure acest lucru, iar în al treilea rând, o ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionată", a declarat Joerg Asmussen în interviul menţionat. Cu toate acestea, Asmussen a avertizat că o ieşire a Greciei din zona euro nu ar fi atât de ordonată pe cât se crede. "Ar fi asociată cu o pierdere de creştere economică şi un şomaj mai mare astfel că ar fi foarte scumpă, atât în Grecia cât şi în Europa pe ansamblu, chiar şi în Germania", a atras atenţia Asmussen.

La începutul acestei luni, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că BCE ar putea să înceapă să cumpere obligaţiuni guvernamentale pentru a reduce costurile de creditare ale Spaniei şi Italiei, însă a subliniat că orice intervenţie ar veni doar după ce guvernele respective solicită ajutorul zonei euro.

Joerg Asmussen a apreciat că BCE ar putea să intervină în ajutorul unui stat cu probeleme doar după ce guvernul acelei ţări a solicitat ajutor de la fondurile EFSF/ESM şi a îndeplinit condiţiile economice ataşate oricărui ajutor. "În opinia mea, ar fi bine să se solicite ajutor în primul rând via EFSF/ESM înainte ca BCE să ia măsuri", a spus Joerg Asmussen.
Sursa: Agerpres

Separat, revista germană Spiegel a publicat un articol conform căruia BCE analizează posibilitatea de a impune o limită la rata dobânzii în cazul unor eventuale achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, astfel încât va cumpăra bonduri emise de statele din zona euro dacă dobânzile depăşesc o anumită primă faţă de bondurile germane. Măsura ar semnala investitorilor care este nivelul dobânzilor considerat adecvat de BCE şi i-ar descuraja pe speculatori să împingă dobânzile peste nivelul limită stabilit de BCE.