Joerg Asmussen, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionată, chiar dacă ar prefera ca această ţară să rămână în interiorul blocului, scrie cotidianul german Frankfurter Rundschau, citat Reuters.
"În primul rând, preferinţa mea ar fi ca Grecia să rămână în interiorul uniunii monetare. În al doilea rând, este responsabilitatea Greciei să asigure acest lucru, iar în al treilea rând, o ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionată", a declarat Joerg Asmussen în interviul menţionat. Cu toate acestea, Asmussen a avertizat că o ieşire a Greciei din zona euro nu ar fi atât de ordonată pe cât se crede. "Ar fi asociată cu o pierdere de creştere economică şi un şomaj mai mare astfel că ar fi foarte scumpă, atât în Grecia cât şi în Europa pe ansamblu, chiar şi în Germania", a atras atenţia Asmussen.
La începutul acestei luni, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că BCE ar putea să înceapă să cumpere obligaţiuni guvernamentale pentru a reduce costurile de creditare ale Spaniei şi Italiei, însă a subliniat că orice intervenţie ar veni doar după ce guvernele respective solicită ajutorul zonei euro.
Joerg Asmussen a apreciat că BCE ar putea să intervină în ajutorul unui stat cu probeleme doar după ce guvernul acelei ţări a solicitat ajutor de la fondurile EFSF/ESM şi a îndeplinit condiţiile economice ataşate oricărui ajutor. "În opinia mea, ar fi bine să se solicite ajutor în primul rând via EFSF/ESM înainte ca BCE să ia măsuri", a spus Joerg Asmussen.
Sursa: Agerpres
Separat, revista germană Spiegel a publicat un articol conform căruia BCE analizează posibilitatea de a impune o limită la rata dobânzii în cazul unor eventuale achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, astfel încât va cumpăra bonduri emise de statele din zona euro dacă dobânzile depăşesc o anumită primă faţă de bondurile germane. Măsura ar semnala investitorilor care este nivelul dobânzilor considerat adecvat de BCE şi i-ar descuraja pe speculatori să împingă dobânzile peste nivelul limită stabilit de BCE.