BCE a majorat constant ratele dobânzii de referinţă în ultimul an
,,Cred că încă mai avem paşi de parcurs în sensul înăspririi politicii monetare, deşi cred că suntem mai aproape de final”, a declarat luni Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE şi guvernator al Băncii centrale a Spaniei.
Banca Centrală Europeană a majorat constant ratele dobânzii de referinţă în ultimul an şi, deşi analizează posibilitatea încheierii unei campanii fără precedent de înăsprire a condiţiilor de creditare, intenţionează să aplice noi majorări, în următoarele sesiuni.
Datele privind inflaţia în zona euro, aşteptate în următoarele zile, probabil vor arăta progrese lente spre obiectivul de 2%. În mai, conform mediei specialiştilor Bloomberg, preţurile produselor de larg consum au înregistrat o creştere de 6,3% în zona euro raportat la nivel anual, în scădere de la 7% în aprilie.
Vicepreşedintele BCE Luis de Guindos, a declarat la jumătatea lui mai, pentru un ziar din Italia, că majorările ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene sunt în etapa finală. De Guindos a avertizat, în acelaşi timp, că nivelul mai ridicat al costurilor împrumuturilor ar putea tensiona calitatea activelor băncilor, chiar dacă indicatorii sunt deocamdată sănătoşi, transmite Reuters.
BCE a majorat dobânzile cu un total de 3,75 puncte procentuale, din iulie anul trecut, şi a promis creşteri suplimentare, dar într-un ritm mai măsurat de creşteri, de 0,25 de puncte procentuale, după mişcările supradimensionate din prima parte a campaniei sale de înăsprire a politicii monetare.
,,Am intrat acum în ultima etapă a înăspririi politicii noastre monetare. Şi de aceea ne întoarcem la normalitate, la creşteri 0,25 de puncte procentuale”, a declarat duminică Guindos pentru Il Sole 24 Ore.
Despre moneda unică europeană. Dispar bancnotele?
Un oficial al Băncii Centrale Europene a declarat că, în 3-4 ani, moneda unică europeană ar putea avea și o variantă digitală. Acesta a precizat că monedele și bancnotele vor mai rămâne în circulație atâta timp cât este cerere pe piață.
Un euro digital este, de fapt, un sistem digital de plăți și tranzacții, care ar trebui să aibă aceleași proprietăți ca și numerarul, dar în format digital.
„În luna octombrie, Consiliul guvernatorilor va decide dacă va lansa o fază pregătitoare pentru a dezvolta şi testa un euro digital. Această fază ar putea dura doi sau trei ani.
În cazul în care Consiliul guvernatorilor şi legislatorii europeni, statele membre şi Parlamentul European vor fi de acord, am putea lansa un euro digital în trei sau patru ani”, a spus Fabio Panetta.
Euro digital nu ar înlocui numerarul fizic, iar capacitatea oamenilor de a utiliza bancnote ar trebui protejată. Sistemul euro digital ar interacționa cu sistemul bancar privat, ceea ce înseamnă că oamenii și-ar putea muta banii din conturile bancare comerciale în conturile lor digitale în euro și invers.