Charlotte Ruhe, un oficial din conducerea BERD, a indicat, miercuri, că gazele naturale pot funcţiona ca o punte pentru ţările din Balcanii de Vest care vor să adere la Uniunea Europeană şi trebuie să facă tranziţia de la cărbune la surse regenerabile de energie.
Termocentralele pe bază de cărbune produc mai mult de jumătate din energia electrică în cele şase state care formează Balcanii de Vest, ceea ce rezultă în cel mai poluat aer din Europa.
Unele centrale eoliene şi fotovoltaice încep să fie construite în Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Macedonia de Nord, în timp ce Albania se bazează în mod tradiţional pe energia hidroelectrică.
BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) ajută la finanţarea reţelelor pentru transportul gazelor naturale şi a centralelor electrice pe gaze naturale, în ideea de a ajuta în procesul de tranziţie spre regenerabile.
Directorul general pentru regiunea Balcanilor de Vest la BERD, Charlotte Ruhe, spune: “Nu poţi trece de la cărbune la regenerabile fără un pas intermediar. Noi credem că gazele naturale trebuie să fie pasul intermediar”.
Unele ţări au somat BERD să nu mai finanţeze proiecte în domeniul combustibili fosili
Unele din cele 69 de state care sunt acţionari la BERD au ridicat obiecţii faţă de participarea BERD la finanţarea oricăror proiecte în domeniul combustibili fosili şi au cerut băncii să înceteze să facă acest lucru, a precizat oficialul, fără a dezvălui însă identitatea respectivelor state. “Dar eu cred că trebuie să oferim acestor ţări un pas intermediar. Gazele naturale sunt sigura soluţie”, a spus Charlotte Ruhe.
Între timp, statele din Balcani care au promis că îşi vor curăţa sectoarele energetice pe parcursul aderării la UE, continuă să investească în termocentrale pe cărbune. Bosnia a anunţat anul trecut că va începe lucrările la o nouă termocentrală în timp ce Muntenegru va moderniza o veche termocentrală, în ambele cazuri fiind implicate firme din China.
“Aceasta este o regiune care are nevoie de energie curată şi de asemenea are nevoie de o industrie curată. Înverzirea sectorului energetic este una din priorităţile noastre”, a spus Ruhe.
BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu, scrie Agerpres.
În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.