‘Economia continuă, în mod evident, să sufere din cauza efectelor crizei globale şi estimăm că, în 2010, PIB-ul real a scăzut în România cu -2%. În 2011, economia României îşi va reveni uşor, urmând să înregistreze o creştere modestă de 0,9%’, a spus Claudia Pendred.
‘În România, BERD desfăşoară unele dintre cele mai ample operaţiuni din zona sa de activitate şi am susţinut din 1992 dezvoltarea sa economică şi tranziţia la o economie deplină de piaţă’, a spus directorul biroului BERD de la Bucureşti, care a subliniat că ‘în ultimii doi ani, BERD şi-a crescut considerabil activitatea în această ţară, sprijinind-o să facă faţă provocărilor antrenate de criza financiară şi să atenueze efectul scăderii intrărilor de capital străin’, a explicat oficialul BERD.
În 2009 şi 2010, BERD şi-a crescut substanţial expunerea în România, semnând proiecte în valoare totală de 1,3 miliarde de euro, proiecte în valoare de aproape 600 de milioane de euro fiind semnate în 2010.
‘În 2010, am continuat să sprijinim creditarea economiei reale, deschizând linii de credit prin bănci din România şi investind direct în anumite companii. BERD a semnat un acord de 200 de milioane de euro pentru a asigura cofinanţarea Programului de Coeziune în domeniul protecţiei mediului.
Anul acesta (2011 – n.red.) vom continua să sprijinim investiţiile în infrastructură, energie şi industrie, dar şi în sectorul financiar şi agro-alimentar, având ca obiectiv central ajutarea economiei româneşti să revină pe calea relansării durabile’, a afirmat Claudia Pendred.
Proiectele anticriză susţinute de BERD în România au avut ca scop atenuarea diminuării drastice a finanţării pentru IMM din cauza crizei financiare mondiale. ‘Unindu-şi eforturile cu băncile din România, BERD a acordat un număr substanţial de facilităţi, îndreptate către menţinerea creditării pentru economia reală şi către facilitarea accesului IMM-urilor la o finanţare mai mult decât necesară. Primul proiect de acest gen a constat în împrumutul de 100 de milioane de euro acordat Băncii Transilvania în decembrie 2008. Proiecte similare au fost realizate cu BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Piraeus Bank România, Alpha Bank România, Bancpost şi Banca Românească’, a precizat şefa biroului BERD din Bucureşti.
Proiectele BERD sunt localizate în toate domeniile majore ale economiei româneşti. Conform directorului BERD pentru România, în 2010, în conformitate cu priorităţile strategice ale Băncii, un accent deosebit a fost pus pe creditarea companiilor private în vederea creşterii eficienţei energetice a investiţiilor.
‘Am sprijinit modernizarea infrastructurii din mai multe oraşe, acordând finanţarea necesară pentru modernizarea drumurilor din Sibiu şi Sfântu Gheorghe, precum şi pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi canal din Constanţa. BERD a jucat un rol principal în sprijinirea unor companii să îşi găsească finanţare pentru dezvoltări majore, categorie din care fac parte cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală – Alro, precum şi compania Renault, care şi-a construit un centru de testare auto la Titu’, a menţionat Claudia Pendred. ‘Anul acesta vom continua să investim în sectoare cheie ale economiei româneşti, dintre care amintesc agricultura, industria prelucrătoare şi energetica, pentru a sprijini proiecte care vor stimula revenirea economică’, a spus Pendred. Perspectiva evoluţiei economiei româneşti în 2011 nu este una strălucitoare, dar încep să se vadă zorii relansării. ‘Economia continuă, în mod evident, să sufere din cauza efectelor crizei globale şi estimăm că, în 2010, PIB-ul real a scăzut în România cu -2%. În 2011, există unele semne de revenire uşoară a economiei României, aceasta urmând să înregistreze o creştere modestă de 0,9%. Este încurajator că un guvern a arătat atâta consecvenţă adoptării unor măsuri fiscale de consolidare, în conformitate cu cele stabilite cu partenerii internaţionali din cadrul programului condus de FMI, iar aceşti paşi constituie temelia unei creşteri sustenabile pe termen mediu’, a spus directorul biroului de la Bucureşti al BERD.
În opinia acesteia, pe termen scurt, principalul obiectiv macroeconomic pentru România este ‘continuarea aplicării măsurilor dure de consolidare fiscală, convenite în cadrul acordului cu FMI. Totuşi, mai există şi alte măsuri care pot stimula revenirea economică’.
‘De exemplu, întărirea capacităţii tehnice şi administrative ale administraţiei publice ar permite României să beneficieze de fondurile structurale şi regionale al UE, ceea ce ar uşura impactul recesiunii economice globale. De asemenea, este important să se dezvolte în continuare pieţele interne de capital şi să fie elaborat un plan limpede pentru sectorul energetic, ceea ce ar aduce în prim plan rolul sectorului privat’, a subliniat Claudia Pendred.
SURSA: Agerpres