Situaţia fiscală a României continuă să fie foarte dificilă, autorităţile de la Bucureşti având nevoie de ajutoare financiare externe, a spus Joost Kuhlmann, directorul Unităţii pentru Finlanda, Bulgaria şi România din cadrul Directoratului General pentru Economie şi Finanţe al CE.
“Criza economică a ocupat tot spaţiul. În plus, România a avut şi continuă să aibă o situaţie fiscală foarte dificilă”, a declarat oficialul european la Conferinţa proiectului privind analiza funcţională a administraţiei publice din România.
În plus, Joost Kuhlmann a subliniat necesitatea ajutoarelor financiare pentru ţara noastră. “România, la ora actuală, are nevoie de ajutoare financiare externe”, a spus oficialul CE.
El a atras atenţia asupra lipsei de competitivitate a costurilor generate în economia României. “România nu poate intra în competiţie cu economiile emergente. De aceea, trebuie să se axeze şi pe alţi factori. Va trebui să realizeze un lanţ de producţie şi să transforme o serie de chestiuni. Provocările viitoare, referitoare la schimbări, trebuie să asigure resurse astfel încât cât mai mulţi oameni să fie activi pe piaţa muncii”, a mai afirmat Kuhlmann.
Directorul din CE a criticat slaba funcţionare a administraţiei publice româneşti, care are nevoie să fie depolitizată.
“Administraţia publică din România are nevoie de schimbări. Este o administraţie slabă şi asta duce la structuri şi sisteme ineficiente. Niciunui oficial nu-i place să lucreze într-un sistem birocratic şi de aceea este crucial să se depolitizeze şi să se creeze un program bazat pe transparenţă şi pe responsabilitate. Aceste schimbări vor trebui să acopere cheltuielile, sistemele sau procesele de decizie, alocările trebuie să fie însoţite de un sistem de monitorizare”, a spus oficialul de la Bruxelles.