Economia mondială se confruntă în prezent cu o criză mai gravă decât cea din 2008, iar stimularea creşterii ar trebui să fie o prioritate pentru mai marii oficiali care stabilesc politicile la nivel global, a declarat Zhu Guangyao, adjunctul ministrului de finanţe din China, citat de CNBC.
Comentariile acestuia reprezintă cel mai recent avertisment sumbru din partea unui oficial chinez referitor la starea economiei mondiale. Vice-premierul Wang Qishan a declarat, în luna noiembrie, că o recesiune cronică la nivel mondial este deja o certitudine.
Zhu Guangyao, reprezentantul Chinei la discuţiile G20, a cerut liderilor zonei euro să continue să facă eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane care durează deja de doi ani. Acesta speră să vadă mai multe progrese în cadrul summit-ului liderilor europeni, care va avea loc pe 9 decembrie.
"Într-o anumită măsură, criza actuală este mai gravă şi mai provocatoare decât criza financiară internaţională de după căderea Lehman Brothers", a declarat finanţistul chinez.
"La acea vreme (în 2008), economia mondială şi-a menţinut creşterea generală, iar guvernele, în special cele din ţările membre G20, încă au putut pune în aplicare măsuri de stimulare fiscală şi monetară", a mai precizat Zhu. "Dar acum, să fiu sincer, unele ţări au situaţii fiscale foarte dificile şi au un spaţiu limitat de adaptare a politicilor monetare", a adăugat el.