Ungaria l-a primit într-o vizită oficială pe ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a relatat joi o televiziune din China, după ce Budapesta a criticat decizia UE de a impune sancţiuni împotriva unor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului, relatează Reuters, conform Agerpres.
Guvernul ungar nu a anunţat nimic public despre vizita oficialului chinez, care vine de asemenea la câteva zile după ce Budapesta a aprobat un al doilea vaccin împotriva COVID-19 produs în China, fără a mai aştepta o omologare şi din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Postul de televiziune chinez CGTN a publicat joi pe site-ul său o relatare în care se spune că Fenghe s-a întâlnit miercuri cu preşedintele ungar Janos Ader, precum şi cu vicepremierul Zsolt Semjen şi cu ministrul Apărării, Tibor Benko.
Guvernul ungar nu a răspuns solicitărilor Reuters de a răspunde unor întrebări despre vizită.
La începutul săptămânii, UE a impus sancţiuni împotriva a patru oficiali chinezi, inclusiv a unui director de securitate, pentru abuzuri asupra drepturilor omului în legătură cu minoritatea uigurilor din provincia Xinjiang din vestul Chinei. Beijingul, care neagă orice abuz, a răspuns prin adoptarea propriilor sancţiuni împotriva UE.
Ministrul ungar de Externe a criticat sancțiunile UE
Toate cele 27 de state din UE, inclusiv Ungaria, au convenit asupra acestor sancţiuni. Însă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, le-a numit „dăunătoare” şi „inutile”.
Guvernul ungar condus de premierul naţionalist Viktor Orban a intrat frecvent în conflict cu Bruxellesul, reaminteşte Reuters.
Cel mai recent, Orban, alături de alţi câţiva lideri europeni, a acuzat UE că a acţionat prea lent în aprobarea şi procurarea de vaccinuri împotriva COVID-19. Ungaria a fost prima ţară din UE care a aprobat vaccinuri produse în China şi Rusia, iar luni şi-a dat acordul pentru utilizarea unui al doilea vaccin chinez, produs de CanSino Biologics.
Joi dimineaţă, primăria primului district al capitalei Budapesta, condusă de opoziţie şi situată în apropiere de palatul prezidenţial, a afişat un banner la intrare pe care se putea citi: „Justiţie pentru toţi cei care suferă în Xinjiang!”.
Un expert ungar în relaţiile cu China, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a spus pentru Reuters că scopul vizitei lui Wei Fenghe a fost de reciprocitate pentru o vizită anterioară a omologului său ungar.
„Noul vaccin chinez este legat de asemenea de armată. Momentul vizitei este mai degrabă neinspirat, însă aceste deplasări sunt pregătite timp de mai multe luni, aşa că probabil nu este o demonstraţie împotriva sancţiunilor UE”, a afirmat expertul.
„Cu toate acestea, ajută la contextualizarea criticilor lui Szijjarto faţă de sancţiunile” UE, a adăugat el.
Sursă foto: dreamstime