Oficial european: Directiva IDD va scumpi asigurările

Costurile implementării Directivei IDD, privind protecția consumatorilor de produse financiare, vor fi suportate, în final, de către clienți, apreciază Paul Carty, membru în boardul BIPAR, federația europeană a intermediarilor din asigurări. Legea care va transpune Directiva în România se află deja la Guvern și va trebui adoptată cel târziu până în luna iulie și implementată efectiv până la 1 octombrie.

„Intermediarii nu vor avea altă alegere de făcut decât aceea de a suporta costul inițial de pregătire pentru Directiva IDD. Chestiunea costurilor este o problema esențială, și nu doar pentru intermediari. Să clarificăm! Toate costurile vor fi suportate de către consumator sub forma costului produselor sau serviciilor. Aceasta este realitatea”, a declarat, anul trecut, pentru revista Primm Asigurări&Pensii, Paul Carty, chairman al BIPAR, organizația reprezentantivă la nivel european a intremdiarilor în asigurări. 

După două amânări, prevederile directivei europene se vor aplica și în România începând cu luna octombrie a acestui an. Legea care o transpune în legislația locală a fost deja elaborată d specialiștii Autorității de Supraveghere Financiară și trimisă către Guvern. În acest moment, legea se află pentru avizare la Ministerul Justiției și ar urma să ajungă în Parlament în cel mai scurt timp pentru a putea fi adoptată până în luna iulie. 

Directiva IDD aduce beneficii importante în ceea ce privește protecția consumatorilor, însă, în acelați timp vor crește costurile suportate de brokeri. Cum peste 70% din polițele de asigurare din România sunt vândute de către interemediari, o bună parte a românilor vor suporta o majorare de preț.

Cel mai important cost pe care bokerii vor trebui să îl acopere este cel cu pregătirea agenților. IDD impune ca agenții să fie formați continuu și să dea examene de certificare mult mai des decât în prezent. 
După apariţia IDD, brokerii și asigurătorii vor fi obligaţi să explice mult mai atent caracteristicile produselor pe care le vând. Mai  mult, anagajaţii firmelor de asigurare şi cei ai brokerilor vor fi obligaţi ssă participe constant la cursuri de pregătire profesională şi să susţină teste.

În cazul unor anumite produse de asigurare, cum sunt poliţele de viaţă cu componentă de economisire sau cele cu componentă investiţională, înţelegerea produsului este esenţială pentru client. Astfel de produse sunt, în general, destinate  persoanelor cu un nivel de educaţie financiară peste medie iar în cazul în care sunt achiziţionate de clienţi mai puţin pregătiţi pot aduce pierderi substanţiale.

Criza economica din 2007-2008 a venit cu numeroase exemple la nivel mondial în care oamenii şi-au pierdut economiile sau au retras sume cu mult mai mici decât cele promise iniţial.

Astfel de produse vor veni, după adoptarea IDD, împreună cu mai multe explicaţi din partea vânzătorilor şi, posibil, alături de un ghid care să explice, asemeni unui prospect pentru medicamente, şi care sunt riscurile asumate.

Această directivă va aduce schimbări inclusiv în privinţa poliţelor de asigurare de viaţă simple, care includ de multe ori excluderi de la despăgubire pe care clienţii şi familiile lor nu le cunosc. Aceeaşi situaţie este şi pe piaţa asigurărilor de sănătate, unde nu întotdeauna poliţele acoperă riscurile pe care clientul crede că le acoperă.