Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute în cursul celor nouă luni de război în Ucraina, a declarat joi un oficial de la Comisia Internaţională pentru Persoane Dispărute (ICMP), citat de Reuters.

Peste 15.000 de ucraineni, dispăruți

Organizaţia cu sediul la Haga, creată în urma războaielor din Balcani în anii 1990, a deschis în iulie un birou la Kiev pentru a ajuta Ucraina să documenteze şi să dea de urma persoanelor dispărute.

Directorul programului pentru Europa din cadrul ICMP, Matthew Holliday, a declarat că nu este clar câte persoane au fost transferate cu forţa în Rusia şi câte se află în detenţie acolo, câte mai sunt în viaţă şi separate de familiile lor şi câte au decedat şi au fost îngropate în morminte improvizate.

Procesul de investigare a celor dispăruţi în Ucraina va dura ani de zile chiar şi după ce luptele se vor fi oprit, a declarat Holliday într-un interviu pentru sursa citată.

Cifra de 15.000 este avansată cu prudenţă, având în vedere că numai în oraşul-port Mariupol autorităţile estimează că 25.000 de persoane sunt fie decedate, fie dispărute.

„Cifrele sunt uriaşe şi provocările cu care se confruntă Ucraina sunt vaste. Pe lângă aceasta, ei (ucrainenii) duc un război în curs de desfăşurare împotriva Federaţiei Ruse”, a spus Holliday.

Ucraina cere pedepsirea Rusiei pentru atacuri

Declaraţiile sale vin după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Naţiunilor Unite să pedepsească Rusia pentru atacurile aeriene asupra infrastructurii civile din ţara sa, după ce o nouă serie de atacuri cu rachete a aruncat în ajun oraşele şi satele din Ucraina în beznă şi în frig.

De la începutul lunii octombrie, Rusia a atacat obiective energetice din Ucraina aproximativ o dată pe săptămână, de fiecare dată lansând rachete în valoare de sute de milioane de dolari pentru a distruge rețeaua electrică ucraineană.

Moscova recunoaște că a atacat infrastructura de bază, afirmând că scopul său este de a reduce capacitatea de luptă a Ucrainei și de a o împinge să negocieze. Pe de altă parte, Kievul spune că astfel de atacuri sunt în mod clar destinate să afecteze civilii, ceea ce le transformă automat în crime de război.

De asemenea, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că președintele rus Vladimir Putin „în mod clar folosește iarna ca armă pentru a provoca suferințe imense poporului ucrainean”. Declarația sa vine în vreme ce iarna a sosit brusc în Ucraina, iar temperaturile au scăzut sub zero grade în capitală, un oraș cu trei milioane de locuitori.